Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Skozi vstopni predor na Muzejskem trgu je danes posijalo sonce 

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Danes so na gradbišču bodoče podzemne parkirne hiše na Muzejskem trgu v Kopru obeležili preboj vstopno-izstopne cevi predora. Kot je ob tem povedal župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, je Koper dobil nov vhod v mesto, v katerem bo po zaključku te naložbe življenje bolj kakovostno, prijetno in svobodno.

S prebojem zadnjega pol metra cevi se je danes, 4. decembra, sklenila ena bolj zahtevnih gradbenih faz te naložbe. Čeprav je predor relativno kratek, saj meri zgolj 18 metrov, je bila njegova izvedba specifična. Poleg zahtevne sestave tal, kjer sta prevladovala prepereli fliš in glina, so pri gradnji morali slediti tudi navodilom in smernicam Zavoda RS za varovanje narave za ohranitev platane, ki naj bi na Muzejskem trgu stala še iz Napoleonovih časov. Dela je dodatno upočasnilo tudi dejstvo, da je med stropom predora in cesto na Belvederju le slabe štiri metre materiala. Kot so še pojasnili, so ob gradnji predora delavci družbe RGP, d. o. o., kot podizvajalec podjetja CGP, izkopali približno tisoč kubičnih metrov materiala, vgradili več kot 300 sider in 14 ton jeklenega ločnega podporja ter več kot 150 ton betona.

Koprski župan Aleš Bržan je današnji preboj cevi označil za korak naprej k ureditvi mirujočega prometa v Kopru: »Čas je, da avtomobile in parkirna mesta s pogledom na morje preselimo pod zemljo, kar bo nedvomno velika pridobitev za Koper in ljudi, ki tukaj živijo. Želim si, da bi bila naložba sklenjena v predvidenih rokih in da se mestno jedro naposled razbremeni pločevine.« Po izgradnji sledi ureditev zgornje ploščadi trga, na katerem si občina in krajani želijo čim več zelenih parkovnih površin. V gradbenem načrtu sicer obstajajo določene tehnične omejitve, vendar arhitekti iščejo primerne rešitve, ki bodo omogočale zasaditev dreves in ureditev parka.

Gradnja parkirne hiše poteka po terminskem načrtu, objekt bo končan do jeseni prihodnje leto, je napovedal predsednik uprave družbe CGP, d. d., Martin Gosenca. Dokončati morajo izkope in urediti gradbeno jamo, nato se bo s postavitvijo podložnih betonov začela gradnja objekta.

Odpravljene so tudi nevšečnosti z vdorom fekalij v sosednji blok, saj je izvajalec del poškodovani del cevovoda nadomestil z novimi cevmi in uredil odvajanje prek obstoječega kanalizacijskega sistema. Kot je še pojasnil vodja gradbišča Klemen Simončič, bodo po izgradnji objekta zgradili nov kanalizacijski vod.