Zapri
22. 05. 2024 Javno naznanilo o drugi javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Koper Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Sprostitev ukrepov varčevanja s pitno vodo

Kategorija: Splošno
Datum objave:

V Rižanskem vodovodu Koper so po včerajšnjem sestanku s predstavniki istrskih občinskih štabov civilnih zaščit sklenili, da lahko začnejo sproščati ukrepe in prepovedi porabe pitne vode za nenujne namene.

Stanje razpoložljivih virov pitne vode se je namreč v zadnjih desetih dneh nekoliko popravilo, je včeraj v izjavi za medije povedal direktor Rižanskega vodovoda Koper Martin Pregelj: »Od danes spet lahko uporabljamo kmetijske priključke, operemo dvorišča ali avto in komunalna podjetja lahko spet vključijo tuše na plažah.«

Na omenjenem sestanku so ocenili, da so skupna prizadevanja  vseh deležnikov vsem prebivalcem slovenske Istre zagotovila pitno vodo tudi v najhujših razmerah letošnje sušne krize.  Trenutno je stanje vodooskrbe stabilno, a količine vode še vedno niso zadostne, da bi jo lahko brezglavo trošili, je ob tem še dodal Pregelj. Porabnike pitne vode je zato pozval, da s to dobrino tudi v bodoče ravnajo skrbno in varčno.

Rižanski vodovod Koper pitno vodo še vedno zagotavlja izključno  s črpanjem iz podtalnice in odkupi dodatnih količin vode od Istrskega in Kraškega vodovoda, ki pa so nekoliko zmanjšani. Količine vode, ki pritečejo iz izvira, so nezadostne, da bi jih lahko uporabljali za vodooskrbo, v koritu reke Rižane pa je trenutno dovolj vode, da ni potrebe po dodatnih količinah črpane vode iz podtalnice.

Kot je napovedal Pregelj, se z današnjim dnem prekinjajo prevozi vode z avtocisternami iz reke Unice na vodarno v Cepkih. Ta interventna pomoč vlade bila po njegovem mnenju dragocena in nam je pomagala, da niti v letošnjih sušnih razmerah nismo bili priča najhujšemu scenariju.