Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Tespisov voz se vrača v Koper z velikim opernim koncertom tretjega tisočletja

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Konec meseca julija, natančneje v nedeljo, 30. julija, ob 21. uri bodo na svoj račun prišli vsi ljubitelji operne glasbe. Videmsko društvo Società Filarmonia, ki se je koprskemu občinstvu sicer predstavilo že leta 2014 z znamenito opero Seviljski brivec, v letu 2022 odigralo nepozaben koncert opernih arij Non ti scordar di me, se tokrat na Muzejski trg v osrčje našega mesta vrača z velikim opernim koncertom tretjega tisočletja, kjer bo nastopil ansambel I virtuosi di Aquileia.

Društvo Società Filarmonia je bilo ustanovljeno leta 1998 z namenom promocije glasbene kulture in organizacije koncertov ter kakovostnih umetniških dejavnosti. Pri tem so od vsega začetka veliko pozornosti namenjali mladim obetavnim talentom.

Tudi tokrat je pod projekt podpisan umetniški vodja društva Società Filarmonia Alfredo Barchi, ki ga odlikuje bogata glasbena kariera. V okviru projekta Tespisov voz želi s koncerti na najlepših trgih dežele Furlanije Julijske Krajine in na celotnem obmejnem območju italijansko operno glasbo približati širšemu občinstvu, predvsem pa mlajšim generacijam, ki v resnici nimajo prave možnosti doživljati in gojiti visoko kulturo. S pestrim programom arij promovira italijansko operno kulturo, z društvom pa redno gostujejo v Benečiji, Sloveniji in na Hrvaškem, kjer najlepše mestne trge spreminjajo v magične operne kulise.

Veliki operni koncert tretjega tisočletja je potujoči poletni projekt 2023 Tespisovega voza (Il Carro di Tespi), ki ga društvo Associazione Società Filarmonia organizira že 19. leto. Koncert bo posvečen tistim opernim naslovom, ki so jih briljantni skladatelji preteklosti napisali za zabavo in navdušenje širše javnosti. Ni naključje, da je melodrama nastala in uspevala predvsem v Italiji in v tistih pokrajinah zahoda, kjer je bilo mesto strukturirano po vzoru polisa. Soobstoj poezije, glasbe in gest je dal življenje jezikovnemu orodju neprimerljive izrazne pomembnosti, ki odpira nove izjemne priložnosti za multimedijsko komunikacijo. Naslov hoče biti provokacija, saj tudi danes, kljub minevanju stoletij, opera s svojimi arijami in dueti še vedno uživa naklonjenost ter mednarodni interes človeštva. Avtorji, katerih dela bodo predstavili v letošnji izdaji, so Mozart, Rossini, Donizetti, Verdi, Puccini in Smareglia. Zasedba orkestra Società Filarmonia I Virtuosi di Aquileia pod vodstvom Alfreda Barchija bo ta izjemni dogodek izvajala na turneji po Furlaniji Julijski Krajini, Benečiji, Sloveniji in Hrvaški, s petimi vrhunskimi solisti, izbranimi na mednarodnih opernih tekmovanjih: Guadalupe Guillein Utrilla, Danbi Lee, Nao Masho, Yong Jin Park, Li Huan Hong.

Z željo, da bi operno glasbo približali širšemu občinstvu, je vstop prost.

V primeru slabega vremena bo koncert v dvorani sv. Frančiška Asiškega, vstop bo možen do zapolnitve sedišč.