Zapri
22. 05. 2024 Javno naznanilo o drugi javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Koper Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Urejanje žalne ploščadi na mestnem pokopališču Škocjan v polnem teku

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Prenova in ureditev dotrajane žalne ploščadi pred mrliško vežico na mestnem pokopališču Škocjan se izvaja v skladu s terminskim načrtom. V prvi fazi je izvajalec presadil obstoječa drevesa in v večji meri izravnal površino ploščadi ter postavil temelje za nadstrešnico. Gradbena dela, ki so se začela januarja letos, bodo sklenjena predvidoma poleti, v vmesnem času se poslovilni obredi izvajajo na začasni površini za mrliško vežico. Vrednost naložbe znaša 512.660 evrov.

Mestna občina Koper se je letos lotila prenove in ureditve dotrajane žalne ploščadi na mestnem pokopališču Škocjan, ki bo uporabnikom prijaznejša in dostopnejša. Izbrani izvajalec del, podjetje Grafist, je v prvi fazi obstoječa drevesa presadil, poravnal površino ploščadi in postavil temelje za nadstrešnico, ki bo v vročih poletnih dneh nudila prijetno senco pred žgočim soncem. V okviru del bodo odstranili obstoječe arhitekturne ovire, ki onemogočajo dostop gibalno oviranim, poleg tega bodo uredili dostopne in povezovalne poti ter jih opremili s taktilnimi oznakami, ki bodo slepim in slabovidnim omogočile varno in samostojno gibanje ter dostop na pokopališče. Ob tem jih bodo višinsko prilagodili in uredili vhod v vežico.

Na osrednjem delu ploščadi bodo namestili senčnico, ki bo sestavljena iz vzporedno nameščenih jeklenih okvirjev, povezanih z lesenimi lamelami za dodatno senčenje. Njena površina bo znašala nekaj več kot 145 kvadratnih metrov, v višino bo merila 3,8 metra, kar pa ne bo oviralo pogleda na obstoječi objekt, saj bo od njega odmaknjena za nekaj manj kot devet metrov. Pod nadstrešek bodo namestili še lesene klopi in drugo urbano opremo ter korita za rastline, s katerimi bodo površino dodatno ozelenili.

Če bo šlo vse po načrtih, bo naložba sklenjena v poletnih mesecih. Vrednost gradbenih del znaša 512.660 evrov, v času del poslovilne obrede izvajajo na začasni lokaciji za mrliško vežico.