Preglej vse novice

V Koper prihaja prva potniška ladja v predvidoma rekordni sezoni

Kategorija: Splošno
Datum objave:

V soboto, 1. aprila, se bo s prihodom ladje Viking Sky ladjarja Viking Cruises odprla nova sezona prihodov potniških ladij v Koper. V letošnji sezoni, ki bo trajala vse do 23. decembra, se bo ob koprskem potniškem terminalu privezalo predvidoma 81 potniških ladij.

Viking Sky, prva potniška ladja, ki bo v Koper priplula v soboto, 1. aprila, lahko na svojem krovu prevaža 900 potnikov in 700 članov posadke. Skupna kapaciteta vseh 81 potniških ladij, ki bodo letos obiskale Koper, je sicer 124.000 potnikov in dobrih 61.000 članov posadke. Potem ko so v zadnjem obdobju previdnostni ukrepi zaradi epidemije covida-19 omejevali število potnikov na ladjah, si Mestna občina Koper obeta rekordno leto, tako po številu prihodov potniških ladij kot po številu oseb, ki jih bodo v Koper pripeljale na krovu. Za primerjavo, lani je Koper gostil 65 tovrstnih ladij.

Da se Koper na turistični zemljevid zapisuje kot vedno bolj uveljavljena destinacija, priča podatek, da se k nam vedno znova vračajo »stari« ladjarji, med letošnjimi napovedanimi prihodi pa je tudi 11 potniških ladij, ki Kopra doslej še niso obiskale. Poleg tega bo Koper tudi letos aprila gostil ekskluzivni dogodek AzAmazing, na katerem bodo potniki lahko uživali v melodijah skupine Perpetuum Jazzile. Koper se bo tako postavil ob bok svetovnim prestolnicam in dogodkom, kot so koncert treh tenorjev na Toskanskih gričih, zasebna baletna predstava v St. Peterburgu ali koncert cover skupine Beatlesov v Liverpoolski katedrali.

Po lanskoletnem zgodovinskem obisku štirih potniških ladij naenkrat se bo dogodek predvidoma ponovil tudi letošnjega oktobra, ko bodo na isti dan v Koper znova priplule štiri potniške ladje ladjarja Azamara Cruises.

Največ potniških ladij se bo v Kopru zvrstilo ravno oktobra, ko je predvidenih 19 prihodov, sledijo poletni meseci junij, julij in avgust, ko bo Koper gostil skupno 35 ladij za križarjenje. Kot zadnja bo 23. decembra sezono zaključila ladja Norwegian Epic ladjarja Norwegian Cruise Line.

Foto: MOK, Luka Koper