Preglej vse novice

V Kopru svetlobna instalacija za opazovanje sončnega zahoda

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Ta konec tedna bodo v novem mestnem parku ob Semedelski promenadi postavili prav posebno svetlobno instalacijo – Solocular, ki je namenjena opazovanju sončnega zahoda v različnih letnih časih. Sonce bo skozi svetlobni krog mogoče opazovati v soboto, 28., in nedeljo, 29. decembra, med 15.30 in 16.30.

Svetlobna instalacija je del večjega projekta, imenovanega Sončni koledar, ki sta ga zasnovala medijski umetnik in neodvisni kurator Martin Bricelj Baraga ter DJ, glasbeni producent in zvočni umetnik Zergon. Umetnika sta se poigravala z rdečkasto naravno svetlobo, ki jo v določenem trenutku obkroži resnično tanka linija umetne bele svetlobe. Ker se opazovanje sonca spreminja glede na letni čas, mora opazovalec najti pravi položaj, da lahko ujame trenutek, ko sonce zaide točno v sredino svetlobnega obroča. »Ti položaji so označeni na tleh pred instalacijo s subtilnimi znamenji, pikami, ki spominjajo na sončno uro, hkrati pa spominjajo na žarke, ki sevajo iz instalacije,« sta še zapisala v opisu projekta.

Instalacija je sestavljena iz preprostega kroga z LED svetlobnim obročem, ki ga čez dan napaja sonce, zvečer pa oddaja prijetno toplo svetlobo, njen namen pa je lažje opazovanje sonca in sončnega zahoda, ki se zaradi svetlobnega kroga obarva v prijetne barve.