Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

V Libertasu bomo obudili spomin na rockovsko ustvarjanje v Istri

Kategorija: Splošno
Datum objave:

V soboto, 12. marca, ob 19. uri kulturno stičišče Libertas ponovno odpira svoja vrata z novo razstavo Rock Istra/Rock Istria 1965–2000, ki bo obiskovalce popeljala skozi različna obdobja rock glasbe na tem območju. Svoj del k razstavi bodo prispevali tudi številni občani in prebivalci, ki bodo delili svoje fotografije, predmete in druge spomine. Brezčasne zgodbe o rockovskem ustvarjanju si boste lahko ogledali vse do 2. maja, od srede do sobote med 17. in 20. uro, vstopnine ni.

Rock glasba se je pojavila v 50. letih prejšnjega stoletja v Združenih državah Amerike, svoj vrhunec pa je dosegla v 60. letih. Ta glasbena zvrst se je ljudem približala zlasti zaradi močno poudarjenega ritma, zato ne preseneča, da so bili njegovi prvi poslušalci najstniki. Ravno zaradi tega z rock glasbo običajno povezujemo vzpon uporniške kulture.

Sredi 50. let prejšnjega stoletja so tudi v Istri začeli odmevati prvi ritmi rock glasbe. V tem obdobju so začele ustvarjati številne glasbene skupine, ki so navdih iskale v novi glasbeni zvrsti in lokalne zvoke prepletale s primesmi ritma in bluesa. Rock je pustil neizbrisen pečat tako na svetovni kot lokalni glasbeni sceni, zato bo v Libertasu od sobote, 12. marca, na ogled razstava Rock Istra 1965–2000. Odprtje bo obogatil nastop skupine Karamela.

Razstava svoj pogled usmerja v glasbeno zvrst, ki je v 50. letih spremenila način izvajanja in poslušanja glasbe ter prispevala k oblikovanju rockovske subkulture. V ritmu bita bo obiskovalce popeljala na sprehod med odmevi rocka na tem območju med letoma 1965 in 2000 ter osvetlila 24 izvajalcev, ki so v tem času izdali album s svojo avtorsko glasbo. Izpostavila bo številne ustvarjalce, kot so Kameleoni, Faraoni, Bumerang, Labirint, Platana, Prizma, Marko Brecelj, Deseti brat, Delirium, Idiogen, Karamela, Zebra Imago, Bazar, Plexus solaris, Salem, No Limits, Spirits, Revolver, Valter brani Sarajevo, Halo, Pudding Fields, 3 Bote, Zmelkoow in Stane Bakan. Poleg tega bo obiskovalce prepričala s številnimi izvirnimi eksponati in fotografijami iz življenja legendarnih rock glasbenikov Istre.

Ogledali si jo boste lahko vse do 2. maja, od srede do sobote med 17. in 20. uro, vstopnine ni. Vseprisotna rock kultura bo v času trajanja razstave predstavljena skozi spremljajoče koncerte, projekcije filmov in glasbe, ki jo poslušamo še danes.

Kustosinja razstave je Vesna Pajić, k razstavi so prispevali tudi Danijel Božič, Matjaž Derin, Andrea F., Fulvio Lacovich, Drago Mislej Mef, Arijana Markučič, Vesna Pajić, Gorast Radojević in Mario Steffè, pod razstavo pa so se kot soustvarjalci podpisali Tia Avsec, Deni Bordon, Gregor Gregorič Pezdirec in Rok Pahor.

Razstavo pripravlja Mestna občina Koper ob podpori Muzikobale, RTV Slovenija, Slovenskega filmskega arhiva, Slovenskega filmskega centra in Primorskih novic.