Preglej vse novice

V mestnem jedru Kopra prva podzemna zbiralnica odpadkov

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Staro mestno jedro Kopra se lahko pohvali s prvo podzemno zbiralnico odpadkov, ki jo je Javno komunalno podjetje Marjetica Koper uredilo na Mladinski ulici 8. S tem uvaja nov, tehnološko napreden in visokokakovosten standard ravnanja z odpadki, ki prinaša številne prednosti. Nov podzemni ekološki otok med drugim umika odpadke s površja in prispeva k učinkovitejši rabi dragocenega prostora, ki so ga do zdaj zasedali klasični zabojniki.

Podzemni ekološki otok na Mladinski ulici 8 je prva tovrstna zbiralnica v starem mestnem jedru Kopra z v celoti vkopanim volumnom zabojnikov. Gre za sklop petih zabojnikov v velikosti pet in tri kubične metre, v katere stanovalci celotne Mladinske ulice, Muzejskega trga (št. 4, 6 in 7), Kidričeve ulice (št. 2, 4, 6, 8, 10, 12 in 14), Belvederja (št. 4, 4a, 4B, 6 in 8) in Verdijeve ulice (št. 1, 1a, 3, 5, 7, 7a, 9, 9a in 11) že odlagajo plastično embalažo, papir in kartonsko embalažo, biološke odpadke, mešane komunalne odpadke ter steklo. Ekološki otok lahko uporabljajo tudi gospodinjstva in prebivalci mestnega jedra, ki stanujejo v bližini.

Podzemne zbiralnice odpadkov so še posebej dobrodošle v urbanih središčih, saj zasedajo manj prostora kot klasični zabojniki. Videz novega ekološkega otoka je skladnejši z okolico, manj bo tudi neprijetnih vonjav. Ker je nadzemni del zbiralnic nižji od prejšnjih zabojnikov, bo njihova uporaba lažja predvsem za starejše, gibalno ovirane osebe in otroke. Večji volumen zbiralnic in inovativen sistem za spremljanje polnosti prispevata k prometni razbremenitvi, saj zmanjšujeta pogostnost komunalnih odvozov in hrup, ki ga ob prevzemu odpadkov povzročajo tovornjaki.

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in direktor Marjetice Koper Davor Briševac soglašata, da je uporaba novega ekološkega otoka zagotovo prvi korak k bolj odgovornemu ravnanju z odpadki in večji skrbi za zdravo okolje. Ker ima tak način zbiranja odpadkov več prednosti, ga načrtujejo tudi drugje po občini.