Preglej vse novice

V Mestni vrtnariji na Škocjanu je zaživel urbani učni čebelnjak

Kategorija: Splošno, Urejanje prostora
Datum objave:

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je danes obiskal tri lokacije Javnega podjetja Marjetica Koper. Zaposlenim se je zahvalil za trud, ki ga vsakodnevno vlagajo v to, da je Koper že drugo leto zapored prejel naziv najbolj urejeno veliko mesto v Sloveniji. Ob tej priložnosti je župan z direktorjem Marjetice Davorjem Briševcem na lokaciji Mestne vrtnarije na Škocjanu v uporabo predal tudi urbani učni čebelnjak.

Mestna občina Koper in Marjetica Koper nadaljujeta z družbeno odgovornimi potezami, ki ohranjajo čebele pri življenju. V sodelovanju z Obalnim čebelarskim društvom Koper letno zasadita večje število medovitih dreves in rastlin, zdaj pa sta na lokaciji Mestne vrtnarije na Škocjanu postavili še urbani učni čebelnjak Step closer. Čebele in drugi opraševalci so namreč dober kazalnik razmer v našem okolju. Njihova prisotnost, odsotnost oziroma številčnost nam sporočajo, kdaj se z okoljem nekaj dogaja in ali je treba ukrepati.

Čebelnjak Step closer je plod slovenskega znanja. Njegova idejna zasnova je nastala pod mentorstvom prof. Mihe Dešmana na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, za leseno konstrukcijo čebelnjaka in panje pa sta poskrbeli slovenski podjetji. Kranjske sivke, našo avtohtono čebeljo vrsto, je v osem panjev pomagalo naseliti Obalno čebelarsko društvo Koper, ki skrbi tudi, da v urbanem učnem čebelnjaku vladajo optimalne razmere.

Paviljon je sestavljen iz dveh delov, prostora za opazovalce in prostora za čebele ter delo z njimi. Enoti ločuje steklena pregrada, ki obiskovalcem omogoča varen bližnji pogled na delovanje znotraj čebelnjaka. Lesena konstrukcija paviljona je zgrajena iz slovenskega macesna in postavljena na betonske podstavke. Na notranji strani je zaprta z deskami, na zunaj pa je viden ritem stebrov. Med konstrukcijo sta brez dodatnih profilov vstavljena dva večja kosa kaljenega stekla. Dvignjena lesena greda omogoča ustrezno prezračevanje, za skrb pred pregrevanjem od zgoraj je izvedena ravna zelena streha. Panji so dvignjeni na ustrezno delovno višino, pod in nad njimi je prostor za orodje in opremo. V okolici čebelnjaka so strokovne službe Mestne vrtnarije Marjetice Koper po nasvetih dr. Jožeta Bavcona zasadile različne medovite rastline, s tem pa čebelam uredile zanje idealen življenjski prostor.

Čebelnjak pa ne bo služil le kot prijeten dom čebelam, ampak tudi kot učilnica, v kateri si bodo učenke in učenci lahko pobliže ogledali delo čebel, čebelarji Obalnega čebelarskega društva Koper pa bodo strokovno in nazorno predstavili dejavnost čebelarstva.

Foto: MOK