Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

V Miamiju svoja vrata znova odprl Seatrade Cruise Global

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Po dveh letih premora je pred dnevi v prenovljenem kongresnem centru v Miamiju svoja vrata znova odprl Seatrade Cruise Global 2022, največji in najbolj prepoznavni sejem potniškega ladijskega turizma na svetu, na katerem se predstavlja več kot 470 razstavljavcev. Med njimi tudi Slovenija, ki velja za eno od bolj perspektivnih destinacij v Evropi.

Sejma Seatrade Cruise Global se vsako leto udeležujejo predstavniki ključnih deležnikov navtičnega turizma, med njimi ladjarji, ladjedelnice, pristanišča, organizatorji potovanj in izletov ter predstavniki lokalnih in nacionalnih turističnih združenj. Že štirinajsto leto se s svojo ponudbo na sejmu predstavlja tudi destinacija Slovenija, ki jo letos zastopajo Luka Koper, Mestna občina Koper, Slovenska turistična organizacija, Turistično združenje Portorož in podjetje za storitve mobilnosti in turizma Nomago ter turistična agencija Atlas Express.

Že prvi sejemski dan je slovenska ekipa opravila več pomembnih poslovnih srečanj in pogovorov s partnerji, ki vidijo priložnost v tesnejšem sodelovanju s koprskim pristaniščem. Poleg tranzitnega potniškega prometa jih zanima zlasti možnost zagotavljanja dodatnih storitev in vzpostavitve vstopno-izstopnega pristanišča (turnaround port), kar bi mestu Koper omogočilo, da postane začetna oziroma končna destinacija posameznega križarjenja. Obetavne so tudi napovedi za prihodnja leta, ladjar Norwegian Cruise Line je že potrdil prihod ladij tako za leto 2023 kot tudi 2024, medtem ko bo že to poletje, najprej 18. julija, nato pa še 8. avgusta, v Koper priplula Azura, ena večjih potniških ladij britanskega ladjarja P&O Cruises, ki bo na svojem krovu prepeljala več kot 3.000 potnikov.

Koper bo letos zabeležil 70 prihodov potniških ladij

Letošnjo sezono prihodov potniških ladij je že konec februarja odprla ladja Bolette, ladjarja Fred Olsen Cruise Line. Do konca leta 2022 bomo v Kopru gostili kar 70 potniških ladij, s katerimi bi lahko po najbolj optimističnih napovedih k nam pripotovalo 90 tisoč potnikov. Tudi letos so zanje pripravili več kot dvajset različnih programov in doživetij. Od avtentičnih izletov po zaledju slovenske Istre, pohodnih in kolesarskih tur do kulinaričnih doživetij in odkrivanj ter ogledov največjih slovenskih znamenitosti. Največ ladij bomo gostili maja, junija, julija, avgusta in oktobra, ko se bo ob potniški terminal privezalo tudi do enajst ladij v enem mesecu. Zagotovo bodo letošnjo potniško sezono popestrili tudi prihodi luksuznih jaht, ki se v zadnjih letih vse pogosteje privežejo v koprsko pristanišče.