Preglej vse novice

V šolske klopi v MOK se vrača skoraj 5.000 osnovnošolcev

Kategorija: Splošno
Datum objave:

S koncem dolgega brezskrbnega poletja se življenje vrača v bolj ustaljene tirnice, šolarji pa se bodo, polni pričakovanj, jutri vrnili v šolske klopi. V Mestni občini Koper bo letos kar 4.980 osnovnošolcev, od tega bo 523 otrok prvič prestopilo šolski prag.

Število prvošolčkov, ki bodo obiskovali eno od 11 osnovnih šol v občini, ostaja enako kot v lanskem šolskem letu, medtem ko skupno število otrok, vključenih v osnovnošolsko izobraževanje, v zadnjih letih počasi, a vztrajno narašča. Mestna občina Koper tudi letos namenja posebno pozornost varnosti najmlajših udeležencev v prometu, ki ne poznajo vseh nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti.

Temu je namenjena tudi skupna akcija Varna pot v šolo. Tako so delavci Marjetice Koper v minulih dneh pred šolskimi okoliši postavili posebne opozorilne table za voznike. Policisti Policijske uprave Koper bodo s svojo prisotnostjo v okolici šol vsaj do konca prihodnjega tedna skupaj z redarji Medobčinske uprave Istre, gasilci in upokojenci (Zveza društev upokojence Koper center je letos k sodelovanju pritegnila več kot 30 članov) še dodatno poskrbeli za varnost šolarjev. Na policiji vse udeležence v prometu kljub temu pozivajo, naj bodo v prvih šolskih dneh še posebej pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se otroci zadržujejo.

Otroci so v prometu namreč najranljivejša skupina, zato morajo biti deležni posebne pozornosti preostalih udeležencev, starši pa se morajo zavedati, da se otroci v prometu zgledujejo po starejših. Naloga vseh nas je, da se tudi v prometu vedemo odgovorno in spoštljivo, pred prvim šolskim dnem dodajajo na policiji.

Z začetkom novega šolskega leta so se sklenile tudi nekatere investicije v šolsko infrastrukturo. Tako je pravkar končana gradnja trietažnega prizidka k Osnovni šoli Dušana Bordona, s čimer je šola pridobila približno 600 kvadratnih metrov dodatnega prostora, občina je za investicijo odštela 1.169.009,51 evra. Mestna občina Koper je letošnje najdaljše šolske počitnice izkoristila tudi za ureditev izolacije na šolski telovadnici v Osnovni šoli Elvire Vatovec Prade. V polnem teku je gradnja novega objekta Osnovne šole Oskarja Kovačiča na Škofijah, s sodelovanjem občine pa se letos začenja še obnova zgodovinske stavbe Collegio dei Nobili, v katerem domujeta osnovna šola in gimnazija z italijanskim učnim jezikom. V času šolskih počitnic so se na nekaterih šolah kot običajno izvajala tudi investicijsko-vzdrževalna dela.