Preglej vse novice

Vandali znova porisali pročelja v mestnem jedru

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Potem ko so pred slabim mesecem vandali porisali zidove koprske Taverne in male lože, so se ponoči lotili še pročelij nekaterih stanovanjskih objektov v Župančičevi in Čevljarski ulici. Koprska občina tovrstna dejanja vandalizma in uničevanja kulturne dediščine ostro obsoja, zadevo je prijavila tudi policiji.

Stanje na terenu so si že zjutraj ogledali koprski policisti in občinski inšpektorji, ki so v zadnjem mesecu obravnavali že več podobnih dejanj. V skladu z Zakonom o varstvu javnega reda in miru je za kršitev pisanja ali risanja po zidovih, ograjah ali drugih javno dostopnih krajih, na katerih ni dovoljeno risati grafitov, predvidena globa 208,64 evra, za dejanja, storjena z namenom vzbujanja narodnostne, rasne, spolne, etnične, verske, politične nestrpnosti ali nestrpnosti glede spolne usmerjenosti, pa globa najmanj 834,58 evra.

Občina bo na podlagi podatkov o lastništvu porisanih objektov lastnike pozvala k odstranitvi napisov, za objekte v njeni lasti pa odstranjevanje naročila Marjetici Koper. Ta bo grafite odstranila s peskanjem, paro in biološko razgradljivimi geli, ki v najmanjši možni meri poškodujejo poslikane stenske površine, po uspešni odstranitvi grafitov bo po potrebi obnovila tudi barvo na pročeljih poškodovanih objektov.

V koprski občini za grafitiranje kot obliko vandalizma velja ničelna stopnja tolerance. Avtorji grafitov se očitno ne zavedajo, da s svojim ravnanjem uničujejo bogato kulturno dediščino mesta, na katero bi morali biti vsi izredno ponosni. Občina bo zato tudi v tem primeru zoper neznanega storilca podala predlog za kazenski pregon.