Preglej vse novice

Voda je pritekla tudi v Abitante

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Voda je po dolgih desetletjih čakanja pritekla tudi v najbolj oddaljeno vas v koprski občini, Abitante. Mestna občina Koper in Rižanski vodovod Koper sta v idilično istrsko vasico na območju krajevne skupnosti Gradin pripeljala javni vodovod, s tem pa poskrbela, da tudi tamkajšnjim, sicer redkim prebivalcem iz pip teče pitna voda.

Po dolgih letih neuslišanih želja redkih prebivalcev Abitantov je z javnim vodovodom končno v celoti opremljena tudi ta vas v globokem koprskem zaledju. Prva javna izlivka je bila izvedena julija 2021, zadnjega odjemalca druge faze so na 1.700 metrov dolg vodovod priključili letos avgusta in s tem sklenili 190.000 evrov vredno naložbo.

Ob tej priložnosti se je v Abitantih oglasil tudi župan Kopra Aleš Bržan in skupaj z direktorjem Rižanskega vodovoda Martinom Pregljem ter vaščani nazdravil pomembni pridobitvi. Martin Perič se je v imenu vaščanov zahvalil županu za posluh. »Verjamem, da se bomo v prihodnosti razvili tako, da bo naša vas primerljiva z drugimi,« je dodal.

Da je zdaj čas za razvoj, se je strinjal tudi župan: »Vesel sem, da so Abitanti končno dobili to osnovno dobrino, kot je voda, a zdaj ni čas, da se ustavimo. Verjamem, da bo v naslednjih štirih letih do Abitantov urejena tudi cesta.« Župan je med prijetnim druženjem še izrazil upanje, da bodo vsi zbrani poskrbeli za nadaljnji razvoj vasi, saj v Abitantih vidi simbol podeželja.

Foto: MOK