Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Skupna prijava občin na razpis za pametna mesta 

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Konzorcij enajstih občin, v katerega je vključena tudi Mestna občina Koper, je pred dnevi uspešno oddal prijavo na Javni razpis za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti. V okviru razpisa, ki je namenjen razvoju, vzpostavitvi, testiranju in uvajanju digitalnih rešitev z različnih vsebinskih področij pametnih mest in skupnosti, bo ta oblikoval in vzpostavil skupno inovativno platformo multimodalne mobilnosti. Občine bi lahko na razpisu za ta namen počrpale do enega milijona evrov nepovratnih sredstev. 

Mestna občina Koper je v konzorcij enajstih občin vključena skupaj z občinami Izola, Ankaran, Piran, Domžale, Medvode, Brezovica, Dobrova – Polhov Gradec, Logatec, Idrija in Mestno občino Ljubljana, ki je vodilni partner in nosilec skupnega projekta. Projekt, ki ga pripravljajo, predvideva oblikovanje in vzpostavitev inovativne platforme multimodalne mobilnosti, ki bo na enem mestu združila različne storitve prevozov in jih približala uporabnikom ter jih spodbudila k spremembi dosedanjih potovalnih navad. Bolj racionalna uporaba avtomobila za premagovanje krajših razdalj in vsakodnevne opravke ter preusmeritev v bolj trajnostne oblike transporta bosta med drugim prispevali k zmanjšanju negativnih vplivov na okolje in dvigu kakovosti življenja v urbanih središčih. 

Zahodna kohezijska regija je v okviru razpisa upravičena do 4,2 milijona evrov, ki bodo razdeljeni med uspešne prijave konzorcijev. Projekti bodo sofinancirani do 100 odstotkov upravičenih stroškov, pri čemer znaša skupna višina sofinanciranja za posamezno operacijo najmanj 300.000 in največ 1.000.000 evrov brez vključenega davka na dodano vrednost. Obdobje upravičenosti stroškov traja od objave razpisa 12. februarja 2021 do 31. avgusta 2023.

Razpis je ministrstvo za javno upravo objavilo sredi februarja, rezultati prijav bodo znani v drugi polovici julija letos. Cilj razpisa je razvoj, vzpostavitev, testiranje in uvajanje digitalnih rešitev z različnih vsebinskih področij pametnih mest in skupnosti, ki temeljijo na tehnologiji interneta stvari in načelih interoperabilnosti podatkov ter odprtih standardih.