Preglej vse novice

Kultno razstavo TOMOS obiskalo več kot 6.000 ljudi 

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Več kot 50 izvirnih eksponatov, na stotine zgodb in fotografij iz življenja s Tomosom ter 6.277 obiskovalcev iz vse Slovenije. To so številke, ki povzemajo pregledno razstavo, ki jo je med marcem in majem gostilo nekdanje skladišče soli Libertas. Razstava, ki je obiskovalca popeljala skozi zgodovino, razvoj dejavnosti in dosežke edine slovenske tovarne motornih koles, je dokazala, da je Tomos pustil neizbrisen pečat v življenjih ljudi. 

Kako radi se spominjajo Tomosovih zgodb in kako močno vez so s simbolom gospodarskega razvoja Kopra, tovarno Tomos, stkali tukajšnji ljudje, priča razstava, ki jo je v preteklih mesecih gostil Libertas. Skupno si jo je ogledalo kar 6.277 obiskovalcev, navdušenja nad unikatnimi eksponati, besedili o Tomosu, fotografijami velikih formatov in dveh filmih Nočna pustolovščina in Tomos, narejeno v Jugoslaviji ni skrival nihče. V 44 dneh so si razstavo ogledale vse generacije, od tistih najmlajših, ki o Tomosu niso vedeli veliko, do najstarejših, ki so s tovarno živeli.

»Ponosni smo na to, kar smo dosegli. Veseli me predvsem odziv občank in občanov, ki so delili zgodbe iz življenja s Tomosom. Pokazali smo, kaj lahko Koper ustvari, ko stopi skupaj. Rezultat tega je razstava, ki so si jo ogledali številni obiskovalci različnih generacij iz vseh kotičkov naše Slovenije. Ob tem smo zbrali veliko dokumentarnega gradiva,« je dosežke Tomosove razstave opisala svetovalka koprskega župana za kulturo in mednarodne projekte Vesna Pajić.

Razstavo so s pomočjo občank in občanov, ki so delili svoje zgodbe in fotografije iz življenja s Tomosom, s skupnimi močmi pripravili Mestna občina Koper, Društvo Associazione Tomos, Pokrajinski muzej Koper, Pomorski muzej Sergeja Mašera Piran, Fakulteta za humanistične študije, Fakulteta za pomorstvo in promet, Obalne galerije Piran, RTV Koper – Capodistria, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Društvo Tomos Obala ter Avtomatik Delovišče.

Libertas postaja vse bolj priljubljeno kulturno stičišče domačih in tujih umetnikov, dogodkov, ki bodo nedvomno privabili množice obiskovalcev tudi v poletnih mesecih, ne bo manjkalo. Nekdanje skladišče soli bo tako že čez dva tedna gostilo festival Skladišče/Magazzino LIFE, od konca junija do avgusta pa bo prizorišče najstarejše in najbolj množične likovne prireditve Majski salon. Svoj prostor v Libertasu bodo našli še Festival Fotovizije, poletna šola Informal city in Festival Izis, ki se po lanskoletnem uspešnem dogodku v mesto vrača tudi letos.