Preglej vse novice

Cvetoče magnolije bodo nadomestile obolele palme

Kategorija: Splošno
Datum objave:

V naslednjih dneh bodo delavci Marjetice Koper v mestu posadili zimzelene velecvetne magnolije, ki bodo nadomestile dvanajst obolelih palm na Pristaniški ulici. Mestna občina Koper si prizadeva prispevati k lepši in bolj zeleni podobi mesta, zato vsa drevesa, ki jih je zaradi bolezni ali ogroženosti varnosti primorana posekati, tudi nadomesti.

Ko se pojavi potreba po odstranitvi dreves z določenih območij, občina v skladu s strokovnimi smernicami skrbno preuči vse možnosti, ki bi lahko prispevale k ohranitvi dreves. V določenih primerih zaradi slabega stanja dreves tega ni mogoče doseči, zato jih najprej poskuša presaditi, če pa tudi to ni možno, jih odstrani in nadomesti s primernejšimi.

Palme na koprskih javnih površinah na Pristaniški ulici v neposredni bližini knjigarne Mladinska knjiga in kavarne Triglav je bolezen prizadela do te mere, da jih ni več mogoče rešiti, zato jih bodo delavci komunalnega podjetja Marjetica Koper v naslednjih dneh začeli odstranjevati in sanirati zemljino. Ker si občina v mestu želi zdrava, lepa in dolgoživa drevesa, je pri načrtovanju nove zasaditve posebno pozornost namenila izboru ustreznih vrst in zagotovitvi dobrih rastnih pogojev ter nege. V sadilne luknje bodo tako posadili zimzelene velecvetne magnolije – Magnolia grandiflora, ki so po zahtevnosti vzdrževanja primernejše za to območje, s svojimi velikimi kremno-belimi cvetovi pa se bodo odlično zlile z okolico in dopolnjevale njen videz.

Zdrava in negovana drevesa vsekakor vplivajo na splošno kakovost bivanja, na zdravje človeka in okolja, zato bodo strokovne službe še naprej redno spremljale stanje dreves na javnih površinah in načrtovale nove zasaditve.