Zapri
22. 05. 2024 Javno naznanilo o drugi javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Koper Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Danes se začenja Evropski teden mobilnosti

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Najbolj razširjena kampanja na področju trajnostne mobilnosti na svetu je ponovno doma tudi v Kopru. Na ulicah koprskega mestnega jedra že potekajo številni tematski dogodki, delavnice, predstave in druge aktivnosti, s katerimi želi MOK ljudi spodbuditi k uporabi okolju in zdravju bolj prijaznih oblik prevoza. Med 16. in 22. septembrom sta ponovno na voljo brezplačna primestni in mestni avtobus.

Že sprehod skozi koprske ulice daje slutiti, da se v mestu nekaj dogaja. Na različnih lokacijah so postavljene številne stojnice, varne poti, ki vodijo proti šolam, so bile v zgodnjih jutranjih urah prepolne otrok, hkrati so parkirišča v mestnem jedru izpraznjena. Vse to je Evropski teden mobilnosti, ena od najbolj razširjenih svetovnih kampanj na področju mobilnosti. Rdeča nit dogodkov, ki se bodo v koprski občini zvrstili v naslednjih sedmih dneh, je vabilo in hkrati spodbuda k uporabi alternativnih, trajnostnih oblik prevoza.

Koprska občina je v okviru letošnjega tedna mobilnosti pripravila program z naslovom Park(irni) teden, s katerim želi opozoriti na dejstvo, da uporaba javnega prostora v urbanih središčih za parkiranje vozil, ki po raziskavah stojijo na mestu skoraj 24 ur, ni smiselna. Za parkirišča na delu Trga Brolo, na Garibaldijevi ulici in na Nazorjevem trgu bo tako do 22. septembra, do 19. ure, veljala popolna zapora, saj bodo ta naslednje dni preživela na nekoliko drugačen, bolj trajnosten način.

Del parkirišča na Trgu Brolo je oživel kot park, v katerem lahko obiskovalci že od 10. ure naprej poslušajo pravljice ali sami na ležalnikih prebirajo knjige. Parkirišče na Garibaldijevi ulici bo vse dni v tednu preoblečeno v igrišče, kjer se bodo zbirali otroci iz vrtcev in osnovnih šol, ki bodo ustvarjali s kredo in se udeleževali različnih delavnic. Tam so se aktivnosti začele že ob 9. uri. Dvorišče na Nazorjevem trgu se bo prebudilo v popoldanskem času, ko bodo med 16. in 18. uro za otroke okoliških stanovalcev na voljo napihljiva igrala. V soboto bodo na svoj račun prišli tudi starejši, ki se bodo lahko preizkusili v šahu in briškoli.

Osrednji dogodek bo v soboto, 19. septembra, na Pristaniški ulici, Carpacciovem trgu in v Taverni. Prizorišče bo oblikovano na način pešbus postaj – tematskih otokov, kjer se bo predstavilo kar 30 društev in ponudnikov, ki delujejo na področju varovanja okolja, zdravja in trajnostne mobilnosti.

Za spodbujanje hoje v šolo je na nekaterih šolah ponovno zaživel Pešbus, ki bo potekal celotno šolsko leto. Z njim se otroci v šolo odpravijo peš, in sicer v organizirani skupini, po stalnem urniku, varnih poteh in v spremstvu starejših. Od 16. do 22. septembra bosta mestni in primestni prevoz v MOK za vse uporabnike brezplačna. Ob tem je za dostavo in ostale dostope možno koristiti brezplačno Kurjerco, ki je na poziv dosegljiva na številki 051 488 000.

V času zapore omenjenih parkirišč je z obstoječo dovolilnico mogoče parkirati na parkiriščih za tržnico izven zapornic, na Ukmarjevem trgu in na parkirišču ob severni obvoznici. Koprska občina v tem tednu spodbuja tudi uporabo urejenih parkirišč P + R, in sicer v Semedeli in glavni avtobusni postaji.

Program in vse aktivnosti, ki jih bo MOK izpeljala v skladu z navodili in priporočili NIJZ, so podrobno predstavljeni na osrednji spletni strani Evropskega tedna mobilnosti v MOK www.etmkoper.si.