Preglej vse novice

Otroci posadili drevesa za boljšo prihodnost

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Koprski osnovnošolci so skupaj z županom Alešem Bržanom posadili nekaj dreves in tako ozelenili dvorišče OŠ Koper, ki bo tudi v vročih poletnih dneh otrokom nudilo senco. To je le prvo dejanje projekta Odtis prihodnosti, ki so ga občanke in občani izglasovali v okviru participativnega proračuna za leto 2020. Podobno akcijo, ki v ospredje postavlja skrb za drevesa in naravo nasploh, bodo namreč do konca meseca izpeljali otroci nekaterih drugih koprskih šol in vrtcev.

Da so ljudje željni aktivnega vključevanja v proces soodločanja o razdelitvi in porabi proračunskega denarja, kažejo predlagani projekti, ki jih koprska občina že vse leto udejanja skupaj z občani. Projekti, ki bodo izboljšali življenja naših otrok, so zagotovo pomembni. V želji, da otroci spoznajo, opazujejo in skrbijo za drevesa, ki so del naše prihodnosti, se je koprska občina na pobudo predlagateljice Anje Glavaš vključila v projekt Odtis prihodnosti.

Osnovna šola Koper, Osnovna šola Dušana Bordona, Osnovna šola Antona Ukmarja, Vrtec Koper in Vrtec Semedela so del projekta, vrednega 10.000 evrov, ki bo otrokom dal vedeti, kakšno vlogo imajo drevesa pri soočanju s podnebnimi spremembami. Koprski osnovnošolci, ki so vključeni v dejavnost Šolski vrt, so skupaj z delavci Marjetice Koper in županom Alešem Bržanom danes posadili štiri murve, ob tem pa s svojimi učiteljicami pripravili zanimiv spremljevalni program.

Čist zrak, nižja temperatura, prijetna senca v vročih poletnih dneh in hkrati lepša okolica so nedvomno prednosti, ki jih imajo drevesa in zelena okolica. Do konca meseca bodo zato podobno akcijo izpeljali tudi otroci ostalih štirih koprskih šol in vrtcev, vključenih v projekt Odtis prihodnosti.

Koprska občina še naprej skrbi za vključevanje ljudi v proces soodločanja o porabi proračunskega denarja, in sicer nadaljuje izvedbo projekta Predlagam – odločam/Propongo – decido in tako izvaja nov participativni proračun, ki bo veljal za proračunski leti 2021 in 2022. Občanke in občani še vedno lahko glasujejo, in sicer do 21. septembra 2020, do polnoči.