Preglej vse novice

Dekani s prenovljenim nogometnim igriščem in prostori kluba

Kategorija: Splošno, Urejanje prostora
Datum objave:

Z zamenjavo dotrajane umetne trave na nogometnem igrišču v Dekanih in prenovo prostorov nogometnega kluba sta Mestna občina Koper in Javni zavod za šport Mestne občine Koper sklenila sklop naložb v Športnem parku Dekani. Novo pridobitev sta danes z nogometno tekmo mladih nogometašev selekcije U13 tudi uradno predali v uporabo.

Nogometno igrišče v Dekanih je v uporabi praktično vsak dan in skoraj celo leto. Prejšnja podlaga je bila zelo obrabljena, na določenih delih celo popolnoma uničena. Za uporabnike je to pomenilo, da je podlaga postajala vedno trša, kar je vplivalo na kakovost izvedbe treningov in tekmovanj.

»Želim si, da bi z novimi in obnovljenimi športnimi površinami v Mestni občini Koper vsem prebivalkam in prebivalcem, zlasti pa najmlajšim, ponudili dovolj možnosti za zdravo življenje in aktivno preživljanje prostega časa,« je ob odprtju povedal koprski župan Aleš Bržan.

Dotrajano umetno travo na nogometnem igrišču v Športnem parku Dekani je zato nadomestila nova, okoljskim vplivom manj izpostavljena zelenica, ki bo omogočala večjo pogostost uporabe. Nogometna zveza Slovenije za žensko in moško izbrano vrsto si je namreč za pripravljalna obdobja pred kvalifikacijami ali prijateljskimi srečanji med drugim izbrala nogometno igrišče v Dekanih kot lokacijo za trenažne procese.

Izvajalec Greenstudio je sprva strojno odstranil obstoječe polnilo, nato še odstranil obstoječo umetno travo in jo odpeljal z igrišča. Sledili so sanacija tamponske podlage, izravnava, utrjevanje in valjanje podlage, šele nato polaganje novejšega tipa umetne trave. Vrednost naložbe, ki je sofinancirana iz treh virov, znaša 255.000 evrov, približno 45.000 evrov je zanjo namenila Nogometna zveza Slovenije in 55.000 evrov Fundacija Republike Slovenije za šport, razliko v višini 155.000 evrov pa je krila Mestna občina Koper.

Mestna občina Koper in Javni zavod za šport Mestne občine Koper sta sicer s prvimi naložbami v Športni park Dekani začela leta 2019. Investicije v skupni vrednosti nekaj manj kot 200.000 evrov so do letošnjega leta zajemale ureditev dveh garderob v prizidku objekta in namestitev stolov na betonsko tribuno, prenovo garderob v prvem nadstropju objekta, postavitev kabine in sedežev za rezervne igralce na glavnem nogometnem igrišču in sanacijo garderobnih prostorov v pritličju objekta.

Foto: Jakob Bužan