Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Državni svet v okviru regijskih obiskov v slovenski Istri

Kategorija: Splošno
Datum objave:
obisk delegacije Državnega sveta

Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič je z delegacijo, v kateri sta bila med drugimi tudi sekretarka Državnega sveta mag. Monika Kirbiš Rojs in državni svetnik dr. Matjaž Štolfa, včeraj obiskal slovensko Istro. Uspešno so vzpostavili dialog z župani tamkajšnjih občin, predstavniki podjetij in kmetijstva ter okrepili povezanost z Univerzo na Primorskem in civilno družbo.

Z regijskimi obiski se želi Državni svet seznaniti z aktualnimi izzivi posameznih delov države ter približati svojo vlogo in dejavnosti lokalnemu prebivalstvu, so v DS navedli v sporočilu za javnost.

Delegacija Državnega sveta je začela obisk s skupnim sestankom vodstev istrskih občin. Na sestanku so razpravljali o izzivih, s katerimi se sooča regija, o priložnostih za nadaljnji razvoj in o stališčih do regionalizacije, za katero si prizadeva Državni svet. Na Mestni občini Koper se strinjajo, da bi regionalizacija pripomogla k urejanju zahtevnih vprašanj, kot je na primer vodooskrba, pripomogla bi k hitrejši pripravi projektne dokumentacije in k učinkovitejšemu črpanju kohezijskih sredstev.

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je povedal, da so že v prejšnjem mandatu Državnega sveta poudarjali, da vidijo slovensko Istro kot smiselno celoto, ob tem pa so odprti za prilagoditve, če se bo v samem procesu regionalizacije pokazalo, da bi bilo treba število regij zmanjšati. V občini imajo poleg težav z vodooskrbo težave tudi s samooskrbo, tranzitom v cestnem prometu, prenekatera infrastruktura je potrebna nadgradnje, težave povzroča tudi umeščanje objektov v prostor. Bržan je obisk predsednika Državnega sveta v regiji pozdravil in izrazil upanje, da bo Državni svet podprl rešitve, ki jih bo v prihodnosti predlagala Mestna občina Koper.

Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič je poudaril, da je vzpostavitev pokrajin najbolj učinkovita pot do decentralizacije Slovenije: »Na ta način bi lahko pokrajine prevzele določene naloge, ki jih zdaj manjše občine, pa tudi država kot celota, težko učinkovito opravljajo. Te naloge bi se prenesle na pokrajine; gre predvsem za prostorsko načrtovanje, v nadaljevanju tudi za izdajo gradbenih dovoljenj, vodooskrbo, skrb za vodotoke, centre za socialno delo, ravnanje z odpadki, regijske bolnišnice in razvojne projekte.«

Delegacija je obiskala tudi Univerzo na Primorskem ter obiskala uspešna podjetja v regiji – Vinakoper, DAG in ENSOL 360.

Državni svet bo vse izzive, s katerimi se je na obisku seznanil, naslovil na vlado, še pred tem pa bo pobudo obravnaval plenum državnega sveta.

Foto: Benjamin Beci/Fixmedia

obisk delegacije Državnega sveta