Preglej vse novice

Eko sklad odobril sredstva za nabavo treh električnih vozil

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Voznemu parku koprskega mestnega avtobusnega prometa se bodo v prihodnjem letu pridružila tri nova vozila na električni pogon – dva linijska avtobusa za prevoz 28 oseb in ena dodatna Kurjerca s petimi sedišči. Občina je projekt prijavila na Eko sklad, ki je že potrdil, da bo naložbo sofinanciral v višini 405.520 evrov, dodatna sredstva bo pridobila v okviru projekta Multi-E.  

S potrditvijo Dokumenta identifikacije investicijskega projekta so svetniki na zadnji redni seji prižgali zeleno luč za nabavo treh novih vozil na električni pogon, s katerimi bo občina v letu 2023 okrepila javni potniški promet in ga še približala uporabnikom, z vsaj eno novo avtobusno linijo pa skrajšala razdalje med storitvami in ponudila alternativno ter zdravju in okolju prijaznejšo obliko prevozov.

V okviru projekta bo kupila dva nova linijska avtobusa kategorije M3 za prevoz 28 oseb in eno dodatno vozilo kategorije N1 – Kurjerca. Z novo avtobusno linijo, ki bi začela delovati v letu 2023, želi občina okrepiti prevoze med parkirišči na obrobju mesta z mestnim jedrom, vozila pa bo vse do parkirne hiše P+R Sonce na območju Za Barko. Dodatna Kurjerca, ki omogoča hitrejše in okolju prijaznejše premagovanje krajših razdalj v mestu, pa bo še izboljšala prevoze, hkrati pa omogočila podaljšanje trase do bližnjih javnih storitev.

Vrednost projekta znaša 508.900 evrov, od katerih bo 405.520 evrov nepovratnih sredstev Eko sklada, dodatnih 13.576,74 evra pa sredstev programa IPA za izvajanje ukrepa MULTI-E (Multiple Urban and Long-distance Transport Initiatives – Electric and CNG).