Zapri
22. 05. 2024 Javno naznanilo o drugi javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Koper Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Isabella Flego nagrajenka Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Obalna samoupravna skupnost italijanske narodnosti vsako leto podeli priznanje pripadnikom italijanske narodne skupnosti, ki so posebej zaslužni za prispevek k razvoju, prepoznavnosti in dejavnosti italijanske narodne skupnosti. Nagrado je včeraj v Palači Gravisi prejela Isabella Flego.

Komisija za priznanja Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti je za leto 2018 nagrado podelila Isabelli Flego, vsestransko aktivni predstavnici italijanske narodne skupnosti v Kopru.

Rodila se je v Raši (Arsia) v Istri in se leta 1959 preselila v Koper, kjer je poučevala na Osnovni šoli Pier Paolo Vergerio il Vecchio in kasneje postala njena ravnateljica. Isabella Flego se je aktivno udejstvovala političnega življenja in bila predstavnica italijanske narodne skupnosti v številnih funkcijah. Bila je članica Zbora občin skupščine Republike Slovenije, podžupanja Mestne občine Koper, predsednica Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Koper, zelo je bila aktivna na področju vzgoje in izobraževanja italijanske narodne skupnosti.

Isabella Flego ima za seboj bogato literarno ustvarjalno kariero. Objavila je obsežno raziskovalno delo o znanem koprskem plemiču Girolamu Gravisiju, napisala pa je tudi veliko pripovedi in poezij ter za svoja dela prejela številna priznanja. Za svoje delo Memorie da sopra l’equatore, ki ga je izdala Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Koper, je lansko leto prejela prestižno mednarodno literarno nagrado Golfo di Trieste 2018. Poleg literarnega ustvarjanja je Isabella Flego predsednica Društva za enake možnosti POEM in koordinatorka za enake možnosti Mestne občine Koper. Isabella Flego je veliko pripomogla k ohranjanju, razvoju in prepoznavnosti kulturne identitete italijanske narodne skupnosti v našem prostoru. Vseskozi si prizadeva, da bi človeške vrednote in spoštovanje človeške biti tudi v današnji, digitalni družbi, imeli pravo mesto in priznavanje.

Podelitve nagrade se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Mario Steffè in Isabelli Flego zaželel še mnogo uspehov.