Preglej vse novice

Kmetija Jogan Damijan in Danjel Sabadin zmagovalca natečajev za Županovo vino oziroma oljčno olje 2024

Kategorija: Splošno
Datum objave:

V dvorani sv. Frančiška Asiškega so nocoj slovensko razglasili zmagovalce natečajev za županovo vino in oljčno olje za leto 2024. Županovi vini sta postala Refošk 2020 in Malvazija 2022 Kmetije Jogan Damijan, naziv Županovo oljčno olje pa je prejelo oljčno olje Belica Sabadin oljkarja Danjela Sabadina.

Na letošnjem natečaju za Županovo vino Mestne občine Koper je sodelovalo 16 vinogradnikov z 32 vzorci vin, od tega s 14 vzorci sorte malvazija in 18 vzorci sorte refošk. Tako kot lani je občina podelila dva naziva za županovo vino, enega za malvazijo in enega za refošk. Oba naziva sta letos prejeli vini Kmetije Jogan Damijan, in sicer Refošk 2020 in Malvazija 2022.

Vzorce vin je ocenjevala posebna komisija, ki so jo sestavljali Tamara Rusjan, Majda Brdnik, Valentin Bufolin, Ada Regina Freire in Ingrid Mahnič. Sodelujočim so podelili 19 srebrnih priznanj, in sicer devet za sorto refošk in deset za sorto malvazija, ter 11 zlatih priznanj, od tega osem za sorto refošk in tri za sorto malvazija. Dobitniki zlatih priznanj so poleg Kmetije Jogan Damijan še Vinska klet Hrvatin, Vinales, Vinakoper, Ekološko vinogradništvo Rodica Truške, Vinska klet Santomas, Vinska klet Kralj in Montemoro. Srebrno priznanje pa so dobili Vinska klet Brič, Bordon, Igor Bertok – Čarlin, Kmetija Prodan, Vinakoper, Vinska kler Plahuta Iztok, Vinska klet Mihelj, Bio Vina Montis & Eko Laura, Ekološko vinogradništvo Rodica Truške, Montemoro in Vinska klet Peroša.

Na natečaju za izbor Županovega oljčnega olja za leto 2024 je s 35 vzorci oljčnega olja sodelovalo 27 oljkarjev. Kljub težavni letini je posebna strokovna komisija v sestavi dr. Vasilij Valenčič, dr. Milena Bučar Miklavčič, Aleksandra Ožbolt, Goran Gregorič, Barbara Bajda, Mirjana Knez, Ernest Kante in Blaž Kante prejetim vzorcem podelila devet platinastih priznanj, 11 zlatih, deset srebrnih in dve bronasti priznanji. Županovo oljčno olje 2024 je postalo oljčno olje Belica Sabadin oljkarja Danjela Sabadina. Naziv 2. spremljevalec Županovega oljčnega olja za leto 2024 je prejela Oljarna Babič za oljčno olje Oljarna Babič – Istrska belica, naziv 1. spremljevalec pa Anej Rodica za oljčno olje Sveti Kancijan.

Poleg nagrajencev so platinasto priznanje prejeli še Janko Bočaj, Arsen Jurinčič, Gorazd Jereb in Tamara Ažman. Zlato priznanje so si prislužila oljčna olja Franca Morgana, Darka Jakomina, Sonje Cerkvenik, Martina Adamiča, Andreja Šturmana, Borisa Sabadina iz Ekološke kmetije Bem, Turistične kmetije Tonin, Tomaža Korena, Roka Glavine in podjetja Lisjak. Srebrno priznanje so prejeli Boris Jenko, Jernej Brec, Turistična kmetija Tonin, Lisjak, d. o. o., Kmetija Čehovin Sašo, Genij Hrvatin, Rina Udovič in Borut Zerbo, bronasto priznanje pa Kmetija Čehovin Sašo in Robert Lisjak.

Nazive in priznanja je sodelujočim na svečani prireditvi podelila podžupanja Mateja Hrvatin Kozlovič. Poleg posebne nagrade bodo zmagovalci prejeli še dodatno podporo pri promocijskih aktivnostih v vrednosti 700 evrov, Mestna občina Koper pa bo od najboljše uvrščenih na natečajih v promocijske in protokolarne namene odkupila dogovorjeno količino vina oziroma oljčnega olja.

Zmagovalni vini in oljčno olje bodo širši javnosti dostopni v Turistično-informacijskem centru Koper v Pretorski palači.

Prireditev, ki jo je povezovala Katja Pišot Maljevac, sta glasbeno oblikovala pevka Ajda Podgornik Valič in kitarist Samo Turk, prisotne pa je v čarobni svet baleta popeljala Andreja Lazar.

Foto: Jakob Bužan