Preglej vse novice

Začenja se nova akcija zbiranja azbestnih odpadkov

Kategorija: Splošno
Datum objave:
azbestni odpadki

Mestna občina Koper in Marjetica Koper začenjata novo akcijo brezplačnega prevzema nevarnih azbestnih odpadkov na območju občine, ki bo trajala vse do konca oktobra oziroma do porabe proračunskih sredstev. Akcija je v preteklosti požela dober odziv, saj so občanke in občani v treh letih akcije zbrali ter oddali več kot 350.000 kilogramov azbestnih odpadkov.

Cilj koprske občine je dolgoročno postati občina brez azbesta, zato letos z akcijo brezplačnega prevzema azbestnih odpadkov že četrto leto zapored prebivalce spodbuja, da postanejo bolj odgovorni do okolja in pristopijo k odstranitvi nevarnih azbestnih odpadkov s stanovanjskih, kmetijskih ali drugih zasebnih gospodarskih objektov. Upravičencem bo krila stroške brezplačnega prevzema teh odpadkov, medtem ko morajo za zavarovanje odpadkov in prevoz poskrbeti sami.

Za izvedbo letošnje akcije je občina v proračunu predvidela 30.000 evrov. Do sredstev so upravičeni lastniki, solastniki in najemniki zasebnih objektov ali zemljišč na območju koprske občine. Za vsak objekt ali zemljišče se pravica do brezplačne oddaje azbestnih odpadkov uveljavlja samo enkrat, upravičenci pa brezplačno lahko oddajo največ dve toni azbesta. Oddali ga bodo lahko v Zbirnem centru Sermin in v Zbirnem centru Dvori pri Sv. Antonu v času njunega obratovanja.

Pred oddajo v zbirni center je treba izpolniti obrazec v slovenskem ali italijanskem jeziku, ki sta dostopna na spletni povezavi. Izpolnjeni obrazec morajo upravičenci posredovati v pregled in potrditev na Mestno občino Koper ter izpolnjenega in potrjenega predložiti ob oddaji azbestnih odpadkov v zbirni center, in sicer najkasneje 30 dni po prejetju.

V Marjetici Koper občane opozarjajo na primerno zaščito in dosledno upoštevanje predpisov s področja ravnanja z azbestnimi odpadki. Še zlasti naj bodo pozorni na to, da se material, ki vsebuje azbest, ne zlomi oziroma poškoduje, saj pride ob tem do prašenja, azbest pa se tako sprošča v zrak. Vsi, ki želijo azbest varno odstraniti iz svojih domov, morajo uporabiti delovno obleko za enkratno uporabo, zaščitno masko in gumijaste rokavice. Azbesta, ki je pritrjen, ne smejo lomiti, ampak odviti vijake, odlomljena mesta pa navlažiti z vodo, da vlakna ne letijo. Pred prevozom morajo material tudi ustrezno zaščititi in pripraviti za oddajo. Najbolje je, če ga naložijo na leseno euro paleto, ki ne sme presegati enega metra višine, in ovijejo v plastično folijo, saj se tako prepreči uhajanje manjših delcev azbesta v zrak.

Azbest sicer postane nevaren šele, ko se zaradi neprimernega ravnanja začne drobiti, azbestna vlakna pa se sprostijo v zrak in s tem ogrožajo zdravje ljudi. Azbestnih vlaken s prostim očesom ne vidimo, prav tako jih ne vohamo in ob morebitnem vdihavanju ne čutimo. Zavedati pa se moramo, da vdihovanje azbestnih vlaken povzroča zelo resne bolezni, kot sta azbestoza in pljučni rak. Nevarno je lahko že eno samo azbestno vlakno, zato je treba z materiali, ki vsebujejo azbest, ravnati zelo previdno. Treba jih je primerno skladiščiti in tako preprečiti onesnaženje našega bivalnega okolja z azbestom.

Za več informacij o ravnanju z azbestnimi odpadki se obrnite na Marjetico Koper (05 66 33 761, simon.varljen@marjeticakoper.si).

Foto: MOK