Preglej vse novice

Koprska občina izboljšala bivalne pogoje za brezdomne osebe

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper je poskrbela za bistveno boljše bivalne pogoje za brezdomne osebe v občini. V sklopu 261.000 evrov vredne naložbe je na Istrski cesti uredila udobne, tople in funkcionalne prostore za Zavetišče za brezdomne osebe, ki ga vodi Območno združenje Rdečega križa Koper. V njih lahko osebe brez doma prenočijo, se umijejo in okrepčajo, hkrati so jim v okviru dnevnega centra na voljo različne dejavnosti, svetovanje in informiranje.

»Ob zaključku občinskih naložb praviloma izrazim željo, da bi jo uporabljalo čim več občank in občanov. Za današnjo pa bi si želel, da je ne bi potreboval nihče,« je ob odprtju novih prostorov Zavetišča za brezdomne osebe poudaril župan Aleš Bržan in nadaljeval: »Žal živimo v časih in družbi, ki hitro kaznuje vsako napako in izključuje, ob tem pa ljudem ponuja premalo drugih priložnosti. Vsak izmed nas lahko na svoji življenjski poti naleti na previsoko oviro in potrebuje oporo skupnosti in naloga vsake skupnosti je, da mu priskoči na pomoč in vsaj začasno omili pretežke življenjske pogoje.«

Ravno zato je Mestna občina Koper tudi pristopila k prenovi stanovanjske stavbe v neposredni bližini koprskega pokopališča na Istrski cesti 39 in vanjo umestila nove prostore Zavetišča za brezdomne osebe, kjer so vključenim uporabnikom v okviru 24-urnega delovanja zagotovljeni nastanitev oziroma prenočitev, svetovanje, informiranje in individualna obravnava, v okviru dnevnega centra pa različne dejavnosti – od delovnih akcij do izletov in kulturnega udejstvovanja. Brezdomni uporabniki, ki niso vključeni v nastanitev, imajo možnost toplega obroka, prhanja in vseh drugih oblik pomoči, od svetovanja do oskrbe z oblačili in administrativne pomoči.

Občina je v sklopu 261.000 evrov vredne naložbe prej dotrajane prostore spremenila v primerne za uporabo in bivanje. Uredila je kanalizacijo in dostope, prenovila elektro in strojne inštalacije ter poskrbela za ustrezno požarno varnost. V spodnjem nadstropju je uredila kuhinjo z dnevnim prostorom, sanitarije in pralnico s skladiščem, v zgornjem pa sobe s skupno 15 posteljami. Čeprav med uporabniki prevladujejo moški, so v zavetišču dobrodošle tudi ženske, za katere so urejene ločene sobe in sanitarije.

Objekt je programsko in funkcionalno sicer razdeljen na prostore za potrebe uporabnikov dnevnega centra in njihove nastanitve ter skladiščni prostor za razdeljevanje materialne pomoči. Poleg programa zavetišča je v isto stavbo namreč umeščen tudi program zagotavljanja materialnih in drugih socialnih pomoči za socialno ogrožene posameznike in družine, posebej tudi pomoč socialno ogroženim otrokom in mladostnikom do vključno 15. leta starosti ter pomoč socialno ogroženim starejšim s paketi prehrambnih in drugih artiklov.

Foto: Tomaž Primožič/FPA