Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Koprska občina v okviru projekta SOPOREM zgradila sončno elektrarno

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Izteka se dve leti trajajoči projekt SOPOREM, v okviru katerega je Mestna občina Koper (MOK) s ciljem povečanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov na strehi Parkirne hiše Sonce zgradila sončno elektrarno s skoraj 500 kilovati moči.

Pri spopadanju s podnebnimi spremembami in okoljskimi izzivi ima proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov pomembno vlogo ter predvsem zelo velik, še neizkoriščen potencial. S projektom SOPOREM – Sončna energija za zmanjšanje emisij so partnerji projekta – poleg MOK še Luka Koper kot vodilni partner in norveško podjetje Greenstat – vzpostavili proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov v koprskem pristanišču in Mestni občini Koper z izgradnjo dveh sončnih elektrarn. Ti bosta pripomogli k zmanjšanju ogljičnega odtisa ter prispevali k zmanjšanju emisij in toplogrednih plinov.

Sončna elektrarna na strehi Parkirne hiše Sonce z več kot tisoč moduli ima inštalirano moč 459 kilovatov. Elektrarna bo letno proizvedla 505 megavatnih ur električne energije, kar bi zadoščalo za letno preskrbo 50 gospodinjstev. Proizvedeno elektriko bodo koristili številni javni objekti v občini, kot so Arena Bonifika, bazen Olimpijskega centra Koper, stavba Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper in ne nazadnje tudi občinske stavbe na Verdijevi ulici. Na ta način bo koprska občina znižala izpuste ogljikovega dioksida za 186 ton letno, skupaj z novo sončno elektrarno v koprskem pristanišču pa se bodo emisije C02 znižale za več kot 1.500 ton letno.

Poleg okoljskega vidika izgradnja sončnih elektrarn zagotavlja tudi višjo energetsko samozadostnost in manjšo odvisnost od nihanja cen električne energije na trgu, obenem pa je pripomogla k povečanju izkoriščenosti sončne energije v s soncem najbogatejši slovenski pokrajini.

Projekt SOPOREM je sofinanciran s sredstvi Programa Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora (EGP), v okviru projekta je MOK pridobila slabih 656 tisoč evrov.

Foto: Jakob Bužan

Logotip Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj