Preglej vse novice

Koprski župan poziva k doslednemu upoštevanju navodil zdravstvenega osebja

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Danes dopoldne se je sestal Varnostni sosvet Mestne občine Koper in med drugim obravnaval problematiko širjenja koronavirusa SARS-CoV-2. Glede na to, da se število potrjenih primerov okužbe v Sloveniji dnevno povečuje, je koprski župan Aleš Bržan občanke in občane vnovič pozval k odgovornemu ravnanju in doslednemu upoštevanju navodil zdravstvenega osebja.

 

Na srečanju so se seznanili tudi z jutranjim izrednim dogajanjem v Zdravstvenem domu Koper, kjer so morali, zaradi dveh obolelih, ki nista upoštevala navodil zdravstvenega osebja, kako ravnati v primeru suma na okužbo z novim koronavirusom, zapreti, izprazniti in razkužiti celo nadstropje splošnih ambulant, zdravstveno osebje in paciente, ki so bili v stiku z njima, pa začasno poslati v karanteno. Čeprav imata obolela respiratorne težave, so bili prvi izvidi testiranja na prisotnost virusa negativni.

Koprski župan je ob tem opozoril, da je kljub nizom varnostnih ukrepov za zajezitev števila okužb, ki jih je sprejela država, še vedno najbolj učinkovit ukrep preventiva: »Virus lahko omejimo samo ljudje sami, z upoštevanjem preventivnih ukrepov in navodil, kako ravnati v primeru okužbe. Če ste dobili vročino, kašljate in imate občutek pomanjkanja zraka, nikakor ne hodite k zdravniku, ampak ga najprej pokličite. Zdravnik bo z vami opravil pogovor in vas vprašal, ali ste bili na območju z več okuženimi oziroma ali ste bili v stiku s potrjenimi okuženimi. Govorite resnico in ne prikrivajte ničesar, saj vsako zamolčano dejstvo pomeni resno grožnjo zdravju vaših bližjih in naše celotne skupnosti

Župan poziva ljudi, naj zaupajo strokovnosti zdravstvenega osebja, ki ima ustrezno znanje in izkušnje za obvladovanje okužbe. Doslej so opravili 46 testov in virus potrdili samo pri eni osebi iz občine Piran, ki se od sobote zdravi na ljubljanski infekcijski kliniki.

Vstopna točka za občanke in občane območja slovenske Istre na Bonifiki deluje od 7. do 20. ure, od 20. do 7. ure pa na urgentnem centru Splošne bolnišnice Izola. Tudi tam velja predpisan varnostni protokol, ki predvideva, da pred vstopom v objekt pacienti počakajo na dovoljenje in navodila tamkajšnjega zdravstvenega osebja.

Vse informacije o koronavirusu Covid-19 lahko dobite na telefonski številki Zdravstvenega doma Koper 05/620 36 15 ali na brezplačni številki klicnega centra 080 14 04.

Predvsem pa dodatno pozornost namenite osebni higieni in umivanju rok ter spoštovanju higiene kašlja. Izogibajte se zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Prostore redno zračite. Izogibajte se nenujnim opravkom in množicam.

Ob tem ne pozabimo, da so še zlasti ogrožene občanke in občani s kroničnimi boleznimi in tisti, ki so bolj krhkega zdravja. Če je v tej skupini tudi kateri izmed vaših svojcev, naredite vse za njeno ali njegovo varnost.

 

Odpovedi prireditev in dogodkov

V luči hitrega širjenja okužbe z novim virusom so številni organizatorji sprejeli odločitev o odpovedi aktualnih prireditev. Do nadaljnjega so tako odpovedane vse prireditve v protokolarno-prireditveni dvorani Sv. Frančiška Asiškega, dogodki in sprejemi v Pretorski palači ter predstave in dogodki v Gledališču Koper, medtem ko so v Centru mladih Koper obisk dogodkov omejili na največ 100 ljudi.

Številni so odpovedali oziroma prestavili tudi druge, manjše dogodke in prireditve. Tako sta odpovedana jutrišnja prestavitev knjige Od Glinščice do Triglava v knjigarni Libris in nedeljski (15. marca) Komentiran koncert godalnega ansambla in pianista Denysa Masliuka v Pokrajinskem muzeju Koper, medtem ko sta posvet o oljkarstvu 2. Hlajevi dnevi 2020 ter koncert Luke Basija in skupine Nočni skok prestavljena. Odpovedana je tudi prireditev Naj športnik Mestne občine Koper za leto 2019, ki jo organizira Športna zveza Koper.

V prihodnjih dneh bo znano tudi, ali bodo organizatorji odpovedali kolesarsko tekmovanje Velika nagrada slovenske Istre, napovedano za 21. marca, in Luka Koper Istrski maraton, ki bi ga v slovenski Istri gostili 4. in 5. aprila.

Sicer lahko aktualne dogodke in prireditve v destinaciji Koper preverite na spletni strani www.visitkoper.si in na Facebook strani Visit Koper, kjer se zadeve sproti ažurirajo.