Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Mesta Trst, Milje in Koper združena v mobilnosti

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Z včerajšnjim podpisom pisma o nameri so se Srednjeevropska pobuda kot nosilka projekta Inter – Connect, Mestna občina Koper, Občina Trst, Občina Milje, italijanska dežela Furlanija – Julijska krajina ter družbi Trieste Trasporti, s. p. a. in Liberty Lines zavezale poiskati možnosti za vzpostavitev rednega in občanom prijaznega javnega potniškega prometa med Koprom, Miljami in Trstom. V imenu Mestne občine Koper je pismo o nameri podpisal župan Aleš Bržan.

Namero, ki bo že v prihodnjem letu dobila bolj konkretno obliko, so pozdravili vsi partnerji projekta, ki se zavedajo, da v tem prostoru že dalj časa obstaja potreba po vzpostavitvi nove potniške povezave, bodisi po kopnem bodisi po morju. Kot so še poudarili, bodo v okviru projekta Inter – Connect, katerega nosilka je Srednjeevropska pobuda, iskali tudi načine za združitev oziroma povezovanje med že obstoječimi mestnimi prometnimi linijami in alternativnimi oblikami potovanj.

Naslednji korak je izvedba projekta Fortis, v okviru katerega bodo bolj konkretizirali možnosti za vzpostavitev redne pomorske povezave med tremi mesti, in sicer na podlagi študije izvedljivosti, ki bo osnova za vsa nadaljnja sodelovanja na tem področju. Tudi v tem projektu bodo sodelovale Srednjeevropska pobuda kot nosilka, skupaj s partnerji italijansko deželo Furlanija – Julijska krajina, Občino Trst, Občino Milje in Mestno občino Koper ter podjetjema Trieste transporti in Liberty Lines, ki na območju dežele že izvajata javni kopenski in pomorski potniški promet.