Preglej vse novice

Mestna občina Koper in Marjetica Koper nadaljujeta razvoj komunalne infrastrukture

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Z današnjim dnem je začela obratovati že tretja podzemna zbiralnica odpadkov na območju Mestne občine Koper. Postavljena je na začetku stare Šmarske ceste in nadomešča klasični ekološki otok z devetimi zabojniki.

Potem ko je Marjetica Koper lani v Olmu in starem mestnem jedru na Mladinski ulici postavila prvi dve učinkoviti in vzdržljivi podzemni zbiralnici odpadkov, so se odločili za nadaljevanje tega strateškega in dolgoročno zastavljenega projekta.

Tretja podzemna zbiralnica, ki jo je Marjetica Koper postavila na začetku stare Šmarske ceste in na katero neposredno gravitira več kot 90 gospodinjstev in 350 prebivalcev, zajema tri podzemne zbiralnice s kapaciteto 5.000 litrov in dve s kapaciteto 3.000 litrov. Večje zbiralnice bodo namenjene frakcijam mešanih komunalnih odpadkov, odpadne embalaže in papirja, manjše pa preostalima dvema frakcijama odpadnega stekla in bioloških odpadkov.

Direktor Marjetice Koper Davor Briševac je ob tej priložnosti izpostavil, da Marjetica kot največje komunalno podjetje v regiji postavlja smernice razvoja na svojem področju: »Učinkovita in estetsko prijazna rešitev podzemnih zbiralnic odpadkov se je dobro prijela, zdaj nam sledijo tudi v drugih sosednjih občinah.«

Pri podzemnih zbiralnicah je kar 70 odstotkov volumna zabojnikov pod zemljo, zaradi česar nudijo prihranek prostora na enaki tlorisni površini in skladnejši videz okolice. Hladnost tal obenem pripomore k zmanjšanju morebitnih neprijetnih vonjav, gravitacijsko odlaganje pa dodatno zmanjša volumen zbranih frakcij odpadkov.

V Marjetici Koper ob tem občanke in občane prosijo za še doslednejše upoštevanje ločevanja odpadkov pri viru nastanka, saj je za optimalno delovanje podzemnih zbiralnic ključno vestno ločevanje različnih frakcij.