Preglej vse novice

Mestna občina Koper za dojenju prijazno okolje

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper se zaveda, da je podpora doječim materam in družinam na lokalni ravni izjemno pomembna. S pobudo Dojenju prijazno mesto želi prispevati k povečanju stopnje dojenja kot najbolj naravnega in zdravega načina zgodnjega hranjenja otrok na celotnem območju občine. Ravno zato bo v četrtek, 16. decembra, organizirala srečanje, na katerem bodo govorniki orisali pomen hranjenja z materinim mlekom v prvi fazi življenja.

Mestna občina Koper je v slovensko mrežo Zdravih mest znova vstopila v začetku leta 2019, vse od takrat sledi viziji zdravega mesta in izvaja aktivnosti, s katerimi si prizadeva ohranjati zdrave in čiste življenjske razmere, blagostanje občank in občanov, hkrati pa zmanjšati neenakosti v razvoju. V okviru projekta Koper – zdravo mesto je nedavno nastala pobuda Dojenju prijazno mesto, s katero želijo usmeriti pozornost lokalne skupnosti in širše družbe k omogočanju, ohranjanju in spodbujanju dojenja.

V Sloveniji je delež dojenih novorojenčkov v porodnišnicah več kot 90-odstoten, po odpustu ta delež upada, zato želijo pod okriljem pobude Dojenju prijazno mesto doseči višjo raven ozaveščanja nosečnic, staršev in splošne populacije o pomenu in prednostih dojenja. To bo tudi rdeča nit srečanja Koper – dojenju prijazno mesto, ki bo potekalo prihodnji četrtek, 16. decembra, ob 13. uri. Po uvodnem pozdravu Manice Remec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo govorniki predstavili izvedene in načrtovane aktivnosti, vlogo lokalnih partnerjev in možnosti njihovega sodelovanja. V razpravi, ki bo potekala med 13. in 14.30, bodo podžupanja Mestne občine Koper Olga Franca, Ester Benko s Fakultete za vede o zdravju in Andreja Tekauc Golob z Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja med drugim osvetlile pomen dojenja, ne samo zaradi prehranskih vrednosti in zaščite pred številnimi boleznimi, temveč tudi zato, ker se takrat ustvarjajo tesne vezi med materjo in otrokom.

V luči veljavnih ukrepov bo srečanje potekalo na daljavo, in sicer na platformi GoToMeeting, zainteresirani morajo svojo prisotnost na srečanju potrditi na elektronskem naslovu zdravomesto@koper.si najkasneje do srede, 15. decembra.