Preglej vse novice

Koprska občina utrjuje svojo zavezanost trajnostnemu razvoju

Kategorija: Splošno, Urejanje prostora
Datum objave:

Mestna občina Koper je letos v sklopu projektov participativnega proračuna in rednega vzdrževanja javnih zelenih površin zasadila približno 300 novih dreves in grmovnic, ki bodo na različne načine pripomogli, da bo mesto lažje dihalo. S premišljenim širjenjem zelenja v mesto vnaša del narave, ki je ne potrebujemo le poleti za blaženje vročinskih valov, ampak deluje kot naš zaveznik v boju proti podnebnim spremembam.

Na novo posajena drevesa je mogoče opaziti po vsej občini. Čist zrak, nižje temperature in prijetna senca pa so samo nekatere od prednosti umeščanja dreves v urbani prostor. Koprska občina veliko pozornosti namenja biotski pestrosti, zato je zasadila več drevesnih vrst, tudi nealergenih in takih z visoko močjo čiščenja prašnih delcev iz zraka. Sicer so med novimi drevesi tudi koprivovci, rožmarin, fotinija in listopadni javor.

K zelenim odločitvam se vedno bolj zatekajo tudi občanke in občani Mestne občine Koper, ki so v okviru participativnega proračuna podprli projekte za zeleno in trajnostno naravnano občino. S sklenitvijo projekta Drevo, kamor le lahko zdaj na šestih lokacijah po občini raste 79 novih dreves, med njimi je nekaj medonosnih in nealergenih dreves, koprivovcev, ambrovcev in murv.

22 dreves je občina posadila pri transformatorski postaji na Ulici 15. maja, 17 pri trgovini Tuš Cash & Carry Koper, deset na Tomšičevi ulici pod mandračem, pet na območju Slavčka pod deteljico, dodatni dve pa na postaji Slavnik na Novi ulici. 23 dreves je posadila tudi na zeleni trikotnik med Tomšičevo ulico in Cesto na Markovec v Olmu, kjer je pred dnevi začela urejati družinski park, namenjen druženju in aktivnemu preživljanju prostega časa.

Podobno hortikulturno akcijo je izvedla pod okriljem dvoletnega projekta Odtis prihodnosti, v okviru katerega je že lani zasadila 22 dreves. Koprski otroci in osnovnošolci so rokave zavihali tudi letos, ko so s 24 drevesi ozelenili dvorišča vrtcev in osnovnih šol, ki bodo v vročih poletnih dneh otrokom nudili senco pred žgočimi sončnimi žarki.

Za vsako mesto je dragoceno prav vsako drevo, zato je občina v sklopu rednega vzdrževanja javnih zelenih površin zasadila 69 novih dreves na več lokacijah na Vojkovem nabrežju, Pristaniški, Ljubljanski in Piranski cesti, Ukmarjevem trgu, Partizanski in Pahorjevi ulici, ob severni obvoznici in Cesti na Markovec ter ulici Vena Pilona. Dodatne zelene površine je opaziti v parku na razgledni ploščadi Za gradom, nasproti olimpijskega bazena, na Ankaranski cesti in krožišču na Markovcu, na Škofijah pa je občina s posaditvijo 14 dreves in 243 grmičkov na novo zasnovala tamkajšnji drevored. Hortikulturno je uredila tudi Muzejski trg nad garažno hišo s 50 drevesi in 2.000 grmovnicami.