Preglej vse novice

Modra obeležitev svetovnega dneva sladkorne bolezni

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper se bo letos pridružila številnim občinam in mestom po vsem svetu in ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni v modro obarvala nekatere predele mesta.

Med stavbami, ki jih bomo z večernim prižigom javne razsvetljave v četrtek, 14. novembra, osvetlili z modro barvo, so zvonik na Titovem trgu, utrdba Bastion ter luči na Ukmarjevem trgu in mestnem kopališču.

Svetovni dan sladkorne bolezni, 14. november, so Združeni narodi potrdili decembra 2006, ko so sprejeli tudi resolucijo o sladkorni bolezni, ki velja za najbolj razširjeno kronično nenalezljivo in neozdravljivo bolezen sodobnega človeka. Cilj kampanje je ozavestiti širšo javnost o simptomih in znakih ter možnostih obvladovanja in preprečevanja te bolezni. Ob tej priložnosti bodo 14. novembra po vsej Sloveniji društva in organizacije pripravili številne dejavnosti.

Po trenutno dostopnih podatkih je na svetu 425 milijonov odraslih sladkornih bolnikov, do leta 2030 naj bi se to število povečalo na 522 milijonov. Kljub njeni razširjenosti je številni med nami še vedno ne znajo prepoznati, kar eden od dveh bolnikov namreč še nima postavljene diagnoze, čeprav lahko več kot 50 odstotkov sladkorne bolezni tipa 2 ob pravočasnem odkritju preprečimo.