Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

S podpisom dogovora do sredstev za izvedbo omilitvenih ukrepov

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel sta danes podpisala dogovor o izvajanju omilitvenih ukrepov za zmanjšanje vplivov pristaniške dejavnosti na okolje, s tem pa odprla novo poglavje v medsebojnem sodelovanju in odnosih med pristaniščem in lokalno skupnostjo.

 

»Želim si, da bi se vsi zavedali, da naše pristanišče soustvarja mesto in njegov razvoj, zato morajo tudi vse aktivnosti steči v tej smeri, da se jasno vidi in občuti, da ljudje tu dejansko živijo,« je po podpisu dogovora dejal koprski župan Aleš Bržan. Kot je pojasnil, se je Luka Koper z dogovorom zavezala, da bo Mestni občini Koper vsako leto trajanja dogovora izplačala namensko donacijo v znesku 200 tisoč evrov, občina pa se je obvezala sprejeti ustrezen splošni pravni akt, ki bo podlaga za objavo razpisa za dodelitev nepovratnih sredstev za izvajanje omilitvenih ukrepov.

Občina je predlog Odloka o dodeljevanju nepovratnih sredstev za izvajanje omilitvenih ukrepov z namenom zmanjšanja vplivov emisij iz pristaniške dejavnosti že pripravila in ga posredovala v obravnavo občinskemu svetu, ki bo zasedal še ta četrtek. Po sprejetju Odloka bo komisija, ki jo sestavljata po dva predstavnika koprske občine in Luke Koper, oblikovala merila za dodelitev sredstev, nakar bo občina objavila razpis. Prva sredstva za ta namen bodo dodeljena v prihodnjem letu.

Do sredstev bodo upravičeni lastniki oziroma solastniki stanovanjskih stavb, ki se nahajajo znotraj treh vplivnih območij, višina nepovratnih sredstev pa ne bo nižja od 50 odstotkov upravičenih stroškov naložbe. Sredstva bodo dodeljena za tiste naložbe, ki v največji meri odpravljajo posledice kakršnihkoli pomembnih emisij na okolje, varstvo človekovega zdravja in kulturne dediščine, med katere sodijo izboljšanje zvočne izolacije, vgradnja novega stavbnega pohištva, vgradnja sistemov prezračevanja in dela na ovoju stavbe.