Zapri
22. 05. 2024 Javno naznanilo o drugi javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Koper Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Na Kopališču Žusterna znova varno kopanje

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Nacionalni inštitut za javno zdravje je preklical odsvetovanje kopanja v Kopališču Žusterna, ukrep odsvetovanja kopanja pa zaradi previdnostnih razlogov še vedno velja v sosednjem otroškem bazenu.

Potem ko je Javno podjetje Marjetica Koper na pobudo Mestne občine Koper in v sodelovanju z Gasilsko brigado Koper zajezila in v celoti preprečila iztok hudourniških vod v morje ter izvedla temeljito čiščenje iztoka in plaže, so rezultati zadnjih treh laboratorijskih preskušanj kopalne vode skladni s smernimi vrednostmi NIJZ. Inštitut je zato delno preklical odsvetovanje kopanja v Kopališču Žusterna in sosednjem kopalnem območju Žusterna–AC Jadranka.

Na predlog inštituta pa je Javni zavod za šport MOK, ki upravlja Kopališče Žusterna, mejo kopališča premaknil tako, da je iz kopališča začasno izvzet otroški bazen in vidno označil, da je kopanje v njem in ob samem iztočnem kanalu kljub dobrim rezultatom laboratorijskih preizkušanj zaradi previdnostnih razlogov še vedno odsvetovano.

Upravljavec bo še naprej izvajal olfaktorno in vizualno kontrolo kopališča, kontroliral stanje prepreke na hudourniku in otrokom do nadaljnjega omogočil kopanje v bazenu s sladko vodo. Še naprej bo v Kopališču Žusterna potekalo tudi dnevno vzorčenje in analiziranje kopalne vode na iztoku meteornega kanala v morje ter na bazenu za otroke.