Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Na ogled načrt prenove skladišča Libertas

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper bo v ponedeljek ob 18. uri v skladišču Libertas predstavila načrt prenove tega objekta. Občina namreč namerava vzpostaviti kulturno stičišče z več dopolnjujočimi se enotami, vključno z dvema dvoranama, galerijskim prostorom in zunanjima prireditvenima prostoroma.

Libertas je objekt industrijske kulturne dediščine in spomenik lokalnega pomena, razglašen tudi za kulturno infrastrukturo. Žal je trenutno slabo izkoriščen in potreben temeljite prenove, zato je Mestna občina Koper projekt prijavila na razpis za sofinanciranje operacij urbane prenove z mehanizmom CTN.

Z obnovo Libertasa bo občina vzpostavila novo kulturno infrastrukturo, ki bo lahko gostila dogodke in prireditve, koncerte, filmske in gledališke predstave, sodobne intermedijske predstave, potopisna in druga predavanja, izobraževanja, okrogle mize, predstavitve in konference. V objektu bodo umeščeni velika in mala dvorana s 700 oziroma 200 stojišči, galerijski prostor, večnamenska avla, kulturno vozlišče mesta, zunanja prireditvena prostora in kavarniški prostor.

Mestna občina Koper je potrebo po vzpostavitvi kulturnega stičišča mesta opredelila že v Lokalnem programu kulture MOK. V sklopu postopka prijave za Evropsko prestolnico kulture 2025 so bile natančneje definirane potrebe po vsebinskih enotah, zadnja tri leta pa v sklopu izvajanja kulturne zasedbe MOK tudi v praksi dokazuje, da kulturno stičišče mesta dejansko potrebujemo.

Predstavitev načrta prenove bo v ponedeljek, 20. novembra, ob 18. uri v Libertasu, Prekat 1.

Foto: ARP Studio