Preglej vse novice

Nadaljuje se ureditev območja med Semedelsko promenado in Žusterno

Kategorija: Splošno
Datum objave:

V naslednjih dneh bodo območje med ustjem Badaševice in Žusterno znova zasedli gradbeni stroji. Začenja se druga faza celovite revitalizacije tega območja, ki predvideva prestavitev skalometa in ureditev nasipa, še pred tem pa bo občina naročila geološko-geomehanske raziskave terena.

 

Izvajalec del, gradbeno podjetje Adriaing v poslovni navezi s podjetjem Grafist, bo še ta teden pripravil gradbišče, gradbena dela pa se bodo začela predvidoma prihodnji teden. Območje bodo najprej v celoti ogradili, po potrebi prestavili kolesarsko in pešpot vzdolž obale, v naslednjih dneh pa bodo nekaj metrov stran od Centra vodnih športov privezali še plavajoči ponton, ki bo služil za potrebe dodatnih geološko-geomehanskih raziskav in dostopa mehanizacije za delo v vodi. V naslednji fazi bodo predstavili skalomet za v povprečju 30 metrov od obale in nasuli teren do višine 0,5 metra nad morjem. Dela bodo sklenjena predvidoma marca 2020, teren pa se mora nato konsolidirati, kar traja vsaj pol leta. Pogodbena vrednost te faze znaša 2.357.179 evrov z vključenim davkom.

Po poletju 2020 sledi še končna zunanja ureditev urbanega obmorskega parka, v okviru katere bo občina uredila zelene površine in dostope do morja, območje zasadila in ga opremila z urbano opremo. S projektom namerava kandidirati tudi za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev, in sicer iz naslova prednostnih naložb 6.3 (Učinkovita raba prostora na urbanih območjih) Celostnih teritorialnih naložb. Naložba bo v celoti sklenjena junija 2021.