Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Nadzorni odbor Mestne občine Koper predstavil poročila

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Nadzorni odbor Mestne občine Koper je na današnji novinarski konferenci predstavil poročila, v katerih je ugotavljal gospodarnost, smotrnost in učinkovitost pri vodenju poslov občinske uprave v preteklih letih. Organ, ki sicer nima preiskovalne vloge, je pripravil tudi priporočila za ravnanje v prihodnosti.

Neodvisen in samostojen organ sestavlja sedem članov, in sicer predsednik Jadran Bajec, namestnik predsednika Edmond Gašpar, Tjaša Benčina, Dunja Jovičić, Valter Krmac, Rok Parovel in Tina Podgornik. V obsežnih poročilih so predstavili ugotovitve nadzora nad razpolaganjem s premoženjem občine, namenskostjo in smotrnostjo porabe proračunskih sredstev, finančnim poslovanjem uporabnikov proračunskih sredstev, obravnavali pa so tudi zadeve, ki so jih predlagali župan, člani Občinskega sveta MOK in drugi pobudniki. Med drugim so pod lupo vzeli menjalne pogodbe za zemljišča med letoma 2016 in 2018, koncesijske pogodbe in njihovo izvajanje ter evidence vodenja javne komunalne infrastrukture. Prav tako so pregledali aktivnosti projekta Solis in parkirne hiše Muzejski trg.

Kot so ugotovili nadzorniki, nekateri posli niso bili vodeni gospodarno, vprašljivo je bilo tudi sledenje javnemu interesu. »Nadzorni odbor lahko analizira le posle, ki so bili sklenjeni v preteklosti. Nismo preiskovalni ali kazenski organ, da bi lahko ugotavljali konkretno oškodovanje. Naše delo je, da ugotovimo, kaj v sistemu ni bilo vodeno gospodarno, smotrno in zakonito. Prav tako izdamo priporočila, na podlagi katerih naj bi župan in občinska uprava popravila postopke, uredila organizacijo, in sicer na način, ki bo v javnem interesu,« je povedal predsednik Nadzornega odbora Jadran Bajec.

Vsa poročila o delu Nadzornega odbora MOK so tudi dostopna na spletni strani Mestne občine Koper na https://www.koper.si/sl/obcina/nadzorni-odbor/porocila-o-delu-nadzornega-odbora/.