Preglej vse novice

Skupna akcija brezplačnega prevzema azbestnih odpadkov

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper in Marjetica Koper v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Koper – center v tem tednu začenjata akcijo zbiranja nevarnih azbestnih odpadkov. Akcija bo trajala vse do 31. oktobra oziroma porabe proračunskih sredstev, namenjena je uporabnikom gospodinjstev na območju Krajevne skupnosti Koper – center, ki bodo do konca tedna v nabiralnike prejeli letak z vsemi informacijami.

Mestna občina Koper in Marjetica Koper skupno akcijo pripravljata ob svetovnem dnevu varstva okolja, ki ga obeležujemo 5. junija, z namenom občane spodbuditi k boljši in bolj odgovorni skrbi za okolje, v katerem živijo. To je le prvi korak k dosegu cilja postati občina brez azbesta, v prihodnjih letih bosta namreč podobne akcije pripravili tudi v drugih krajevnih skupnostih koprske občine.

Mestna občina Koper je za letošnjo akcijo v proračunu predvidela 10.000 evrov, namenjena je vsem uporabnikom gospodinjstev v koprski občini, ki imajo doma material, ki vsebuje azbest. Oddali ga bodo lahko v Zbirnem centru Srmin, od ponedeljka do petka med 6. in 18. uro, ob sobotah pa med 7. in 15. uro, pred oddajo bodo morali obvezno izpolniti spletni obrazec, ki je dostopen na https://forms.gle/dKVpQAqFfqAHkXj46, oziroma dela prijaviti na sedežu Krajevne skupnosti Koper – center. Za več informacij lahko pokličite na 059 031 428 oziroma se na sedežu krajevne skupnosti (Ulica OF 9) zglasite ob ponedeljkih in petkih med 10. in 11. uro, ob torkih med 14. in 16. uro in ob sredah med 16. in 17. uro.

Azbestni material bodo morali krajani demontirati in ustrezno zavarovati ter ga pripeljati osebno, ob tem pa predložiti odrezek zadnje plačane položnice za storitve ravnanja z odpadki. Oddaja do ene tone materiala, ki vsebuje azbest, bo zanje brezplačna.

V Marjetici Koper občane opozarjajo na primerno zaščito in dosledno upoštevanje predpisov s področja ravnanja z azbestnimi odpadki. Še zlasti naj bodo pozorni na to, da se material, ki vsebuje azbest, ne zlomi oziroma poškoduje, saj pride ob tem do prašenja, azbest pa se tako sprosti v zrak. Vsi, ki bi radi azbest varno odstranili iz svojih domov, morajo uporabiti delovno obleko za enkratno uporabo, zaščitno masko in gumijaste rokavice. Azbesta, ki je pritrjen, ne smejo lomiti, ampak odviti vijake, odlomljena mesta pa navlažiti z vodo, da vlakna ne letijo. Pred transportom morajo material tudi ustrezno zaščititi.

Azbest je sicer nevaren šele, ko je poškodovan, a previdnost ni nikoli odveč. Nevaren postane, ko se zaradi neprimernega ravnanja začne drobiti, azbestna vlakna pa se sprostijo v zrak in s tem ogrožajo zdravje ljudi. Azbestnih vlaken s prostim očesom ne vidimo, prav tako jih ne vohamo in ob morebitnem vdihavanju ne čutimo. Zavedati pa se moramo, da vdihovanje azbestnih vlaken povzroča zelo resne bolezni, kot sta azbestoza in pljučni rak. Nevarno je lahko že eno samo azbestno vlakno, zato je treba z materiali, ki vsebujejo azbest, ravnati zelo previdno. Treba jih je primerno skladiščiti in tako preprečiti onesnaženje našega bivalnega okolja z azbestom.

Za več informacij o ravnanju z azbestnimi odpadki se obrnite na Marjetico Koper (031 616 281, zdravko.savic@marjeticakoper.si).