Preglej vse novice

Novosti v parkirnem režimu na čakanju, parkiranje do nadaljnjega brezplačno

Kategorija: Splošno
Datum objave:

V koprski občini bodo z 2. novembrom tudi uradno začele veljati napovedane spremembe parkirnega režima, vendar bodo te zaradi trenutnih razmer v praksi zaživele šele po koncu epidemije. Koprski župan je namreč danes sprejel odločitev, da bo parkiranje na parkiriščih MOK do nadaljnjega brezplačno. Ukrep velja do preklica.

Parkiranje na vseh javnih parkiriščih Mestne občine Koper bo od sobote, 24. oktobra, brezplačno. To velja za vsa parkirišča, ki jih upravlja Marjetica Koper, vključno s parkirnima hišama pod Osnovno šolo Koper in Areno Bonifika. Ob tem stanovalce mestnega jedra in druge obiskovalce opozarjamo, da so parkirna mesta na Vergerijevem trgu in ob Zdravstvenem domu Koper namenjena izključno uporabnikom zdravstvenih storitev. Ob neupoštevanju opozoril bo MOK na tem parkirišču prisiljena spremeniti prometni režim.

 

Občina napoveduje novosti v parkiranju, ki bodo zaživele z zamikom

Zaradi ukrepa bodo napovedane prilagoditve parkirnega režima, ki naj bi začele veljati novembra, v praksi zaživele šele po koncu epidemije. Parkirni režim bo prilagojen zimskemu času, občina napoveduje tudi nekaj novosti.

Kot obljubljeno, spremembe prinašajo krajši obratovalni čas na parkiriščih ob Olimpijskem bazenu Koper, Severna obvoznica 3 in 4, Za barko, Rotunda, Ob Ankaranski cesti, Ob mandraču in Nova ulica (za Slavnikom), kjer bo parkiranje brezplačno vsak dan med 15. in 6. uro zjutraj ter ob vikendih. Na bolj frekventnih parkiriščih v mestnem jedru, kot so Trg Brolo, Vergerijev trg, Zeleni park, Ukmarjev trg in vsa tri parkirišča za tržnico, režim ostaja nespremenjen tudi ob koncih tedna, saj si želi občina občanom in obiskovalcem zagotoviti možnost kratkotrajnega parkiranja za opravljanje vseh nujnih storitev.

Nespremenjene ostajajo tudi cene parkiranja na vseh parkiriščih (take kot pred poletno spremembo), bo pa Mestna občina Koper pocenila uro parkiranja na makadamskem parkirišču za tržnico in parkirišču za tržnico izven zapornic, kjer bo za uro parkiranja in vsako naslednjo treba odšteti 0,5 evra (prej za prvo uro 0,5 evra, za vsako naslednjo pa en evro). Izjema je tudi makadamsko parkirišče pri tržnici, kjer bo parkiranje znova brezplačno.

Občina v želji, da bi ugodno parkiranje omogočila čim širšemu krogu dnevnih uporabnikov, s spremembo uvaja tri nove posebne abonmaje, in sicer abonma za parkiranje na parkirišču pri stadionu 1+2, na območju GORC Srmin in na parkirišču pod deteljico pri Marjetici Koper. Cena mesečnega abonmaja bo za prvi dve parkirišči znašala 10 evrov, za parkirišče pod deteljico pa zgolj pet evrov. Cena je za občane in druge uporabnike enotna. Nespremenjene bodo ostale tudi cene splošnega mesečnega parkirnega abonmaja, vendar občani ne bodo več imeli možnosti sklenitve celoletne pogodbe z upravljavcem parkirišča, na podlagi katerega je bila cena abonmaja znižana na 15 evrov mesečno. Občani in drugi uporabniki bodo lahko za 10 evrov na mesec kupili tudi posebni abonma za parkiranje na parkirišču P+R (Semedela in na Kolodvorski), ki vključuje povratno dnevno avtobusno vozovnico. Imetniki posebnih abonmajev bodo lahko parkirali samo na določenih parkiriščih, imetniki splošnega parkirnega abonmaja pa tudi na vseh drugih parkiriščih, namenjenih abonentom.