Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri
Covid-19
Vse informacije o storitvah in ukrepih v času razglašene epidemije Preberi več
Preglej vse novice

Med ukrepi tudi brezplačno parkiranje, varstvo otrok in oprostitev najemnin

Kategorija: COVID-19
Datum objave:

Zaradi naraščanja števila okužb je Vlada RS včeraj sprejela nove omejitve, Obalno-kraško regijo pa uvrstila na rdeč seznam. Z današnjim dnem so tako v koprski občini svoja vrata zaprli gostinski obrati, maske so obvezne tudi na odprtih javnih krajih in prostorih ter v osebnih vozilih, z jutrišnjim dnem pa bodo prenehali obratovati nakupovalni centri. Določene ukrepe je sprejela tudi Mestna občina Koper, med drugim bo zagotovila brezplačno parkiranje, nujno varstvo predšolskih otrok in najemnike občinskih prostorov pa oprostila plačila najemnin.

Od sobote, 24. oktobra, bo parkiranje na vseh javnih parkiriščih Mestne občine Koper brezplačno. To velja za vsa parkirišča, ki jih upravlja Marjetica Koper, vključno s parkirnima hišama pod Osnovno šolo Koper in Areno Bonifika. Ob tem stanovalce mestnega jedra in druge obiskovalce opozarjamo, da so parkirna mesta na Vergerijevem trgu in ob Zdravstvenem domu Koper namenjena izključno uporabnikom zdravstvenih storitev. Ob neupoštevanju priporočil bo MOK na tem parkirišču morala spremeniti prometni režim.

Od ponedeljka, 26. oktobra, dalje bodo avtobusi linijskega mestnega prometa vozili po spremenjenem, počitniškem voznem redu, ki je prilagojen državnemu ukrepu zaprtja osnovnih šol in vrtcev ter omejitvi poslovanja številnih organizacij in podjetij. Mestna občina Koper občanke in občane obvešča, naj pred odhodom od doma preverijo vozne rede na posameznih linijah mestnega avtobusnega prometa, ki so dostopni na https://arriva.si/avtobusni-prevozi/mestni-avtobusni-prevozi/mestni-promet-koper/vozni-red-in-ceniki/. Ukrep bo veljal predvidoma do preklica epidemije. Kurjerce bodo tudi v tem času vozile po običajnem urniku, vendar se bo lahko z njimi naenkrat peljala samo ena oseba oziroma dve, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva, namenjena pa bo prevozom do zdravstvenega doma, lekarne in trgovin v starem mestnem jedru.

 

S ponedeljkom nujno varstvo za predšolske otroke, povečana skrb za starejše osebe

Zaradi poslabšanja epidemiološkega stanja v državi je vlada sprejela odločitev, da bodo vrtci od ponedeljka, 26. oktobra, zaprti. Ukrep velja predvidoma teden dni. Mestna občina Koper bo zato v naslednjem tednu v Vrtcu Koper, enota Ribica, po potrebi pa tudi v Vrtcu Semedela, enota Markovec organizirala nujno varstvo za predšolske otroke, katerih starši morajo delati in jim delodajalec ne more omogočiti dela na daljavo.

Nujno varstvo otrok bo potekalo v prostorih Vrtca Koper, enota Ribica (Ferrarska ulica 17, v poslovno-stanovanjskem objektu Dom Koper), v primeru večjega povpraševanja tudi v prostorih Vrtca Semedela, enota Markovec (Pot v gaj 1), zagotovljeno pa bo za vse otroke, ne glede na to, v katero obliko predšolskega varstva so vključeni, če ima eden od staršev stalno prebivališče v Mestni občini Koper, in za vse otroke, ki so vključeni v Javne vrtce Mestne občine Koper, četudi starši nimajo stalnega prebivališča v Mestni občini Koper.

Za prijavo otroka v nujno varstvo in vsa dodatna vprašanja naj starši predšolskih otrok pokličejo na telefonsko številko 030 370 596, in sicer danes, v petek, 23. oktobra, do 18. ure, in jutri, 24. oktobra, med 8. in 12. uro. Starši lahko prijavo oddajo tudi prek maila na naslov info@vrteckoper.si oziroma izpolnijo prijavnico na spletni strani www.vrteckoper.si.

Mestna občina Koper je okrepila tudi socialno-varstvene programe. Občanke in občani se za dostavo toplih obrokov, pomoč na domu, varovanje na daljavo, nujno dostavo hrane, higienskih pripomočkov in zdravil ter prevoz starejših oseb lahko obrnejo na Gerontološki center Koper (05 663 45 85 ali op.center@odu.si).

 

Javne sanitarije, tržnica in igrišča ostajajo odprti

Občina je sprejela odločitev, da javne sanitarije v Športno rekreacijskem centru Bonifika, pri stadionu Bonifika, Centru športov na mivki, na mestnem kopališču in tržnici ostajajo odprte. Obratovale bodo po običajnem urniku, Marjetica Koper in Javni zavod za šport MOK bosta poskrbela za redno čiščenje in razkuževanje prostorov.

Odprta ostajajo tudi otroška igrišča, vendar koprska občina staršem svetuje, da se uporabi igral do nadaljnjega izogibajo, saj je preventiva za zdaj še vedno edini in najbolj učinkovit ukrep za preprečitev morebitne okužbe. Poleg tega bo še naprej obratovala koprska mestna tržnica.

Župan Aleš Bržan bo Občinskemu svetu Mestne občine Koper predlagal sprejem sklepa, s katerim bi občina plačila stroškov najemnine oprostila najemnike poslovnih prostorov v MOK, za katere velja prepoved neposrednega ponujanja in prodajanja blaga ter storitev. Oprostitev plačila bi veljala od dneva razglasitve epidemije, 19. oktobra, do 30. novembra.

Poleg tega je minuli teden MOK sprejela prvi ukrep za blažitev posledic epidemije, s katerimi bo do vključno 31. januarja 2021 vse gostinske in trgovske ponudnike oprostila plačila občinske takse za uporabo javne površine.

 

Omejen režim uporabe športnih objektov

Na podlagi na novo sprejetih vladnih omejitev so sicer v koprski občini od včeraj, 22. oktobra, že povsem zaprti javni Olimpijski bazen Koper in Športni park Dekani ter igrišča za odbojko na mivki v Centru športov na mivki, medtem ko so Arena Bonifika, nogometna igrišča v ŠRC Bonifika ter drugi športni in šolski objekti v občini namenjeni zgolj izvajanju športno-gibalne dejavnosti in procesa športne vadbe tistim športnikom in klubom, ki tekmujejo na najvišji ravni.

Kljub omejitvam je na odprtih javnih športnih površinah (ŠRC Bonifika, Center športov na mivki in druge) še naprej dovoljeno izvajati športno-gibalno dejavnost, a le za člane istega gospodinjstva, v individualnih športih in pri športih z največ šestimi udeleženci ter če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje.

 

Občinska uprava s strankami posluje v omejenem obsegu

Mestna občina Koper je s ponedeljkom, 19. oktobra, nekoliko omejila tudi poslovanje občinske uprave. Do preklica ukrepa je uradne ure za osebni sprejem strank odpovedala, vložišče posluje po običajnem urniku, vendar z določenimi omejitvami. Občina občanke in občane poziva, naj svoje zadeve v čim večji meri rešujejo po pošti, elektronski pošti ali po telefonu. V času uradnih ur lahko pokličejo na telefonsko številko 05 66 46 100 (centrala) oziroma na druge številke posameznih uradov oziroma služb ali pošljejo elektronsko sporočilo na obcina@koper.si. Omejitev poslovanja velja tudi za Občinski inšpektorat, ki bo v času uradnih ur dosegljiv na 05 664 63 40, od 7. do 22. ure pa prek Operativnega centra občinskega redarstva na številkah 041 627 286 in 080 44 49 ter na elektronskem naslovu tajnistvo.SIRZR@koper.si.

MOK je vse informacije o nujnih telefonskih številkah za pomoč občankam in občanom, ukrepih in storitvah, ki jih ponuja v času razglašene epidemije, združila na posebnem zavihku uradne občinske spletne strani www.koper.si/sl/splosne-informacije/.