Preglej vse novice

Občina gre v nabavo šestih vozil na električni pogon

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Še v tem letu se bodo občanke in občani po starem mestnem jedru Kopra lahko vozili s tremi manjšimi vozili na električni pogon. Razpis za izbiro izvajalca je v zaključni fazi. V naslednjih dneh bo občina objavila tudi razpis za nabavo treh novih električnih avtobusov, ki jih bo vključila v sistem javnega mestnega potniškega prometa Mestne občine Koper. Za obe naložbi bo prejela nepovratna sredstva, in sicer iz naslova Slovenskega okoljskega javnega sklada.

Nabavo manjših vozil na električni pogon kategorije N1, s katerimi se bo lahko po mestnem jedru naenkrat prevažalo najmanj šest potnikov, je občina napovedala že ob sprejemu proračuna za leto 2019. Razpis za izbiro izvajalca je objavila sredi junija. Pogodba z najugodnejšim dobaviteljem bo sklenjena v kratkem. Če gre vse po načrtih, bodo lahko prebivalci in obiskovalci že v tem letu uporabljali prevoz s tremi električnimi dostavnimi vozili.

Vsa tri vozila bodo bele barve in bodo prilagojena za prevoz starejših in invalidnih oseb. Največja hitrost, ki jo bodo dosegala, bo 40 kilometrov na uro, njihov domet z enim polnjenjem pa bo vsaj 90 kilometrov. Vsa vozila bodo imela tudi možnost rekuperacije energije pri zaviranju in vožnji navzdol.

Mestna občina Koper bo naložbo v veliki meri (80 odstotkov upravičenih stroškov) financirala s sredstvi Slovenskega okoljskega sklada (Eko Sklada), in sicer v višini 153.120 evrov, preostali del bo krila iz proračuna za leto 2019.

Poleg tega bo v kratkem objavila razpis za nabavo treh avtobusov na električni pogon, ki jih bo vključila v sistem javnega mestnega potniškega prometa. Gre za manjše električne avtobuse kategorije M2, ki lahko sprejmejo najmanj 25 potnikov, vozili pa bodo na različnih linijah do mestnega jedra.

Z nakupom novih avtobusov bo občina lahko vzpostavila oziroma posodobila nekatere linije mestnega avtobusnega prevoza in tako javni mestni potniški promet še bolj približala uporabnikom. Med drugim bo dopolnila mrežo linij, ki mestno jedro povezujejo z drugimi urbanimi območji v mestu. Tudi za to naložbo je občina pridobila nepovratna sredstva Eko Sklada, in sicer v višini 432.000 evrov.