Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Občina išče izvajalca za rekonstrukcijo pločnika na Šmarski cesti

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper bo še v tem letu na spodnjem delu stare Šmarske ceste začela urejati pločnik. Včeraj je objavila javno naročilo za izbiro izvajalca del, zainteresirani lahko svojo ponudbo oddajo najkasneje do četrtka, 26. avgusta, do 10. ure.

V sklopu naložbe bo izbrani izvajalec na spodnjem delu stare Šmarske ceste, od križišča pri Dinosu do konca strnjene pozidave, uredil 585 metrov pločnika širine 1,5 metra. Cesto bo zaradi tega zožil, na novo bo zarisal tudi talno prometno signalizacijo. Ker je cesta obenem šolska pot, je nujno zagotoviti preglednost okolice in onemogočiti prehitro vožnjo. S tem se bo ne nazadnje povečala varnost vseh udeležencev v prometu.

Projekt predvideva rušenje obstoječega asfalta na desni strani vozišča, ureditev potrebnih vkopov in nasipov, nosilne konstrukcije vozišča ter izvedbo lokalnih ukrepov odvodnjavanja. Občina bo izvedbo investicije zaupala najugodnejšemu ponudniku, ki mora ponudbo oddati najkasneje do četrtka, 26. avgusta 2021, do 10. ure, in sicer prek sistema e-JN na spletni povezavi.

Občina je sicer že v preteklih letih izvedla nekaj investicijskih in rekonstrukcijskih del na Šmarski cesti, po kateri se dnevno vozijo številni prebivalci tega območja. Da bi izboljšala prometno varnost in pretočnost prometa, je že v letu 2018 sanirala nekaj večjih posedkov ceste v bližini gasilskega poligona, v okviru rednega vzdrževanja pa temeljito počistila nekatere koritnice in prepuste vzdolž celotne trase. Obnovila je tudi 130 metrov dolg odsek ceste, ki je bil zaradi poškodb in dotrajanosti najbolj potreben sanacije, in sanirala podporni zid.  Ker je Šmarska cesta vse bolj priljubljena med rekreativnimi in profesionalnimi kolesarji, občina preučuje tudi možnosti umestitve kolesarske steze.