Preglej vse novice

Občina ranljivim skupinam deli zaščitne maske

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper je v tem tednu začela deliti zaščitne maske za enkratno uporabo, ki si jih morajo občanke in občani zaradi lastne varnosti in varnosti drugih nadeti v zaprtih javnih prostorih, kot so trgovine z živili, lekarne, banke in pošte. Pakete s tremi maskami in navodili za pravilno ravnanje z zaščitno opremo prostovoljci občanom delijo pred vhodi v trgovine, in sicer vsak dan na drugi lokaciji. Doslej so jih tako razdelili že 900.

Prvih 5.000 zaščitnih mask bo občina razdelila med najbolj ranljive skupine, ki v trgovine lahko zahajajo samo med 8. in 10. uro zjutraj. Pakete mask bodo prostovoljci pred vstopom v trgovine delili tudi ob koncu tedna, saj je zaradi prihajajočih velikonočnih praznikov pričakovati povečan obisk prodajaln z živili. Občina bo maske občanom zagotavljala tudi v prihodnjem tednu.

Sicer je občina od razglasitve izrednih razmer do danes skupaj nabavila in razdelila 66.070 kosov zaščitne opreme in sredstev, od tega 13.183 zaščitnih obraznih mask, 51.924 zaščitnih rokavic, 220 zaščitnih oblek, 59 zaščitnih očal, 657 razkužil za roke in 27 razkužil za umivanje tal. Večji del opreme je namenila zdravstvenemu osebju in za zaščito delavcev, ki so zaradi narave svojega poklica bolj izpostavljeni tveganju za okužbo z novim koronavirusom, del pa je razdelila med društva, zavode in organizacije, izvajalce socialnovarstvenih programov v koprski občini, v katere so vključene ranljive skupine naših občank in občanov. Slednje je do danes opremila s 6.180 kosi zaščitne opreme, od tega s 3.980 zaščitnimi maskami za enkratno uporabo in 2.200 zaščitnimi rokavicami, razkužili za roke in mili za umivanje ter robci, s katerimi si lahko za prvo silo zaščitijo usta in nosno votlino, ter tako zagotovila, da lahko svoje poslanstvo še naprej izvajajo nemoteno, ne da bi pri tem ogrožali zdravja svojih varovancev.

Poleg opreme, ki jo je naročila in plačala sama, sta občini zaščitna sredstva priskrbeli tudi Civilna zaščita in država. Do danes je tako prejela nekaj več kot 42.000 zaščitnih mask, 62.000 zaščitnih rokavic, 253 zaščitnih oblek, 102 zaščitnih očal, 829 razkužil za roke in 42 razkužil za tla.

Aktivirali smo tudi različne proizvajalce in dobavitelje pralnih mask ter društva, ki bodo sama šivala zaščitne maske. Varstveno-delovni center Koper je v tem tednu občini dostavil 280 pralnih mask, dodatnih 1.000 smo jih naročili pri lokalnem proizvajalcu, ki nam bo pralne maske zagotavljal tudi v prihodnjih tednih.

 

Prostovoljci opravili več kot 850 ur prostovoljnega dela

Vzpostavitev mreže prostovoljcev za pomoč pri različnih storitvah skrbi za najbolj ranljive skupine občanov je bil eden od prvih zaščitnih ukrepov, ki jih je koprska občina začela sprejemati še pred prvim potrjenim primerom okužbe v naši občini. Do danes se je na seznam prostovoljcev vpisalo 250 posameznikov, ki jih občina na podlagi trenutnih potreb, usposobljenosti in pripravljenosti sodelovati razporeja ter vključuje v različne programe oziroma oblike pomoči občankam in občanom oziroma jih poveže z društvi in organizacijami, ki v občini nudijo storitve podpore.

Do zdaj smo aktivno vključili 85 prostovoljcev, ki so skupaj opravili več kot 850 ur prostovoljnega dela. Gre za različne oblike pomoči, od dostave hrane, zdravil in drugih nenujnih potrebščin starejšim občankam in občanom do dostave paketov pomoči za otroke, mladostnike in starejše, ki živijo sami ter nimajo nikogar. Prostovoljci poleg tega pomagajo v kuhinji in pralnici Obalnega doma upokojencev Koper ter drugih programih, ki jih ta izvaja, pri vzpostavljanju reda na parkirišču pred Zdravstvenim domom Koper in na vhodih v zdravstvene ustanove, odgovarjajo na klice na številki 080 73 16 (brezplačna številka MOK), nudijo pomoč pri telefonskem svetovanju in psihosocialno pomoč, pomoč pri priklopu modemov in drugih elektronskih naprav, pomagajo pri pripravi prostorov in razkladanju tovornjakov hrane ter opravljajo prevoze brisov iz mesta odvzema (ZD Bonifika) do mikrobiološkega laboratorija.

Če se razmere zaostrijo, bo občina aktivirala dodatne prostovoljce, tudi na področju varovanja oseb in nujnega varstva otrok na domu ter za pomoč pri opravljanju drugih storitev podpore za naše občane.

Pozivu so se poleg občanov odzvali tudi zaposleni v občinski upravi Mestne občine Koper, Marjetici Koper in Javnem zavodu za šport ter nekaterih drugih javnih zavodih, svojo pomoč občanom pa so na različnih področjih ponudili še prostovoljni pripadniki Civilne zaščite.