Preglej vse novice

Od jutri prevozi za starejše in brezplačna parkirišča

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Predvideno nujno varstvo za predšolske otroke in osnovnošolce do petega razreda, ki ga bodo lokalne skupnosti zagotavljale staršem, zaposlenim v sektorju kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti, se bo v izogib širjenju možnosti okužbe s koronavirusom izvajalo izključno na domu. Tako narekuje odlok, ki ga je danes sprejela nova vlada. Varovanje bosta od jutri, 16. marca, dalje na podlagi izražene potrebe po varstvu usklajevala Mestna občina Koper in Vrtec Koper.

Varovanje je namenjeno predšolskim otrokom in osnovnošolcem do petega razreda, katerih starši bodo nujno potrebovali varstvo, ker sta oba starša oziroma eden v primeru enostarševske družine dolžni še naprej opravljati svoje delo (zdravstveni delavci, zaposleni v civilni zaščiti, vojski, policiji in v drugih službah, ki so pomembne za oskrbo prebivalstva, ter drugi, ki s pisno izjavo delodajalca izkazujejo, da opravljajo delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah).

Varstvo, ki ne vključuje prehrane, bo zagotovljeno za vse otroke, ne glede na to, v katero obliko predšolskega varstva so vključeni, če ima eden od staršev stalno prebivališče v Mestni občini Koper, in za vse otroke, ki so vključeni v Javne vrtce Mestne občine Koper, četudi starši nimajo stalnega prebivališča v Mestni občini Koper. Varstvo bo zagotovljeno tudi za vse otroke, ki obiskujejo eno od osnovnih šol v Mestni občini Koper oziroma katerih starši imajo stalno prebivališče v Mestni občini Koper.

Vrtec Koper bo nujno varstvo zagotavljal na podlagi pisne izjave in potrdila delodajalca, pri katerem je starš zaposlen, ki ju morajo starši posredovati na naslov info@vrteckoper.si. Starši lahko za dodatne informacije od jutri, 16. marca, dalje, pokličejo tudi na telefonsko številko 030 370 596, in sicer vsak delavnik, med 9. in 17. uro.

Občina uvaja posebne prevoze za nujne opravke

Mestna občina Koper bo za čas prepovedi izvajanja javnega prevoza potnikov v Republiki Sloveniji z dodatnimi štirimi službenimi vozili okrepila socialni program spremstva in pomoči starostnikom pri posameznih opravilih – Vitica, ki ga na območju občine izvaja Obalni dom upokojencev Koper. Namen dodatnega ukrepa je starejšim občankam in občanom, ki nimajo izoblikovane socialne mreže in sodijo v skupino socialno šibkeje populacije, v času, ko avtobusi ne vozijo, omogočiti nemoten dostop do trgovine, lekarne in zdravstvenih storitev. Prevozi so brezplačni, izvajajo se po naročilu. Za vse informacije se obrnite na 030 710 007.

Storitve prevoza bodo v Mestni občini Koper še vedno zagotavljali tudi izvajalci taksi služb, in sicer v skladu z veljavnim cenikom.

Obe storitvi prevozov sta namenjeni izključno zdravim osebam oziroma osebam, ki ne kažejo znakov okužbe z novim virusom. Kljub temu bodo vozniki sebe in svoja vozila ustrezno zaščitili ter jih po vsakem prevozu prezračili in razkužili. Prosimo vas, da v vozila vstopate posamično in vedno zgolj pri zadnjih vratih.

V naslednjih dneh bomo v Mestni občini Koper organizirali poseben prevoz, ki bo namenjen dostavi hrane, zdravil in drugih potrebščin obolelim osebam in osebam v karanteni.

Ob tem vas ponovno pozivamo k doslednemu upoštevanju preventivnih ukrepov in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Preventiva je za zdaj še vedno edini in najbolj učinkovit ukrep za preprečitev morebitne okužbe.

Od jutri brezplačno parkiranje

Občina do nadaljnjega uveljavlja tudi brezplačno parkiranje na vseh javnih parkiriščih v Mestni občini Koper. To velja tudi za parkirni hiši pod Osnovno šolo Koper in Areno Bonifika ter parkirišče za avtodome, ki jih upravlja Marjetica Koper. Namen sprejetih ukrepov je zajeziti nadaljnje širjenje okužbe z novim virusom.