Preglej vse novice

Odprte so prijave na natečaja za Županovo vino in oljčno olje 2024

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper tudi letos vabi lokalne vinarje in oljkarje, da svoja vina oziroma oljčna olja prijavijo na izbor za Županovo vino oziroma Županovo oljčno olje Mestne občine Koper. Natečaja sta objavljena na občinski spletni strani, rok za oddajo prijav se izteče 10. januarja 2024.

Oddane vzorce vin oziroma oljčnih olj bosta ocenili posebni strokovni komisiji. Na podlagi rezultatov bodo vina prejela veliko zlato medaljo, zlato medaljo, srebrno ali bronasto medaljo, najbolje ocenjenima vinoma pa bo podeljen naziv Županovo vino Mestne občine Koper za leto 2024. Tako kot lani bosta tudi letos naziv Županovo vino prejela tako malvazija kot refošk. Pri oljčnih oljih bodo na podlagi ocenjevanja podelili platinasta, zlata, srebrna in bronasta priznanja. Najboljše ocenjeno olje bo prejelo naziv Županovo oljčno olje Mestne občine Koper za leto 2024, drugo in tretjeuvrščeno pa naziv prvi oziroma drugi spremljevalec.

Občina bo od zmagovalcev v protokolarne in promocijske namene odkupila dogovorjeno količino vina in oljčnega olja. Letos bo 0,75 l steklenice vina kupila po odkupni ceni deset evrov, za 0,25 l stekleničko oljčnega olja pa bo odštela po devet evrov. Zmagovalci bodo prejeli še posebno nagrado in promocijske aktivnosti v vrednosti 700 evrov.

Na natečaj za izbor Županovega vina se lahko prijavijo registrirani vinarji, vinogradniki in vinske kleti s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper, katerih grozdje oziroma vino izhaja izključno iz vinorodnega okoliša slovenske Istre. Vsak sodelujoči lahko na natečaj prijavi največ tri vzorce vina sorte malvazija in/ali refošk, ne glede na letnik trgatve. Na natečaj za Županovo oljčno olje se lahko prijavijo registrirani pridelovalci (ekstra) deviškega oljčnega olja s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper, katerih oljke oziroma oljčno olje je izključno iz okoliša slovenske Istre. Vsak prijavitelj lahko sodeluje z največ tremi vzorci oljčnega olja.

Rok za oddajo prijav in vzorcev je sreda, 10. januar 2024, do 17. ure. Vzorce vina in oljčnih olj bodo sprejemali v prostorih stare lekarne v Pretorski palači, in sicer v ponedeljek, 8. januarja, in torek, 9. januarja, med 13. in 16. uro ter v sredo, 10. januarja, med 9. in 12. uro ter med 14. in 17. uro.

Odločitev komisije o zmagovalcih bo znana predvidoma v začetku februarja 2024. Vse podrobnosti natečajev so dostopne na tej povezavi na občinski spletni strani www.koper.si.

Sicer je aktualno Županovo olje 2023 oljčno olje Stara Kortina, ki ga je pridelal Janko Bočaj, Županovi vini 2023 pa sta Malvazija 2021 vinske kleti Vinales in Refošk Leon 2018 vinske kleti Peroša.

Foto: Jakob Bužan