Preglej vse novice

Pod streho tudi sanacija brežine pod Dilici

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Po Krnici, kjer je občina konec leta uspešno sklenila drugo fazo sanacije zemeljskega plazu, se je zdaj zaključila tudi sanacija skalnega podora pod zaselkom Dilici, v okviru katerega se je decembra 2020 več kamnitih blokov odkotalilo v dolino in ogrozilo lokalno cesto Babiči–Župančiči. Da bi zavarovala cesto in preprečila krušenje kamenja, je v okviru 330.000 evrov vredne naložbe s sidranimi mrežami utrdila skalni del brežine in v njenem spodnjem delu namestila podajno lovilne ograje. 

Pred dnevi se je sklenila še ena pomembna naložba – sanacija brežine pod zaselkom Dilici, s katere se je po predlanskem večdnevnem decembrskem deževju sprožil skalni podor, ki je zasul cesto skozi dolino reke Dragonje. Izbrani izvajalec del, gradbeno podjetje EHO Projekt, d. o. o., je pred začetkom del območja pod brežino v celoti očistil vegetacije in uredil dostope. Sledila sta vrtanje sider in namestitev podajno lovilnih ograj, ki bodo v primeru padajočega kamenja in skal te zadržale na pobočju in ne bodo ogrožale nižje ležeče ceste. V okviru naložbe so poleg tega utrdili skalni rob pod zaselkom Dilici in ga zavarovali s sidranim sistemom nosilnih jeklenih mrež.

Gradbena dela so trajala dva meseca, vrednost naložbe, ki jo bo občina financirala s sredstvi proračunske rezerve, znaša 330.000 evrov.