Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Prostofer in Vitica z novimi vozili za prevoz starejših

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper je v začetku junija Obalnemu domu upokojencev Koper v brezplačno uporabo predala dve novi osebni vozili za prevoz starejših socialno ogroženih oseb, ki bosta namenjeni programu Spremljanja in družabništva Vitica ter projektu Prostofer. Vozili, ki sta višji in tako primernejši za vstop in izstop starejših oseb, sta zamenjali obstoječa avtomobila.

Koprska občina sofinancira izvajanje programa Spremljanja in družabništva Vitica, ki zagotavlja prevoze in spremstvo starejših oseb. V program, ki ga izvaja Obalni dom upokojencev Koper v okviru programa Centra za pomoč na domu Mali princ, je vključenih 181 uporabnikov iz Mestne občine Koper, letos se je vključilo 25 novih uporabnikov. Do konca maja 2021 je storitve v povprečju uporabljalo 80 uporabnikov na mesec, do konca prejšnjega meseca je bilo opravljenih 338 storitev spremstva in 600 storitev prevoza.

Od januarja do maja je program Spremljanja in družabništva Vitica zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni covid-19 opravljal še dodatne storitve nakupa in prinašanja živil ali zdravil uporabnikom s šibko socialno mrežo. Obalni dom upokojencev Koper je v času epidemije v dogovoru z občino opravil tudi 54 dodatnih storitev za občane, ki so potrebovali dostavo živil ali zdravil na dom, čeprav niso bili vključeni v program Vitica.

Poleg programa Vitica starejšim prevoze zagotavlja tudi Prostofer

Občina se je projektu Prostofer, ki ga izvaja Zavod Zlata Mreža, pridružila z namenom zagotavljanja dodatnih brezplačnih prevozov starejših socialno ogroženih oseb, medsebojne pomoči starejših, večje mobilnosti in preprečevanja socialne izključenosti. Brezplačni prevozi so uporabnikom dosegljivi na telefonski številki 080 10 10, in sicer vsak delavnik med 8. in 18. uro. Prevozi se izvajajo vsak delavnik med 7. in 17. uro na območju Mestne občine Koper, vključno s prevozom do Splošne bolnišnice Izola in Ortopedske bolnišnice Valdoltra. Ciljna skupina uporabnikov so starejši, socialno ogroženi občani Mestne občine Koper, ki sami ne vozijo, nimajo pomoči svojcev in imajo slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi.

Vožnje v okviru projekta Prostofer je od lanskega junija do maja letos opravljalo 16 prostovoljcev, od tega je osem aktivnih, opravili so 162 prevozov za 52 starostnikov. V času razglašene epidemije nalezljive bolezni covid-19 so opravljali le najnujnejše dodatne brezplačne prevoze starejših socialno ogroženih oseb, torej za namene zdravstvenih storitev.

Da bi v prihodnje še okrepili to storitev, Zavod Zlata mreža v svoje vrste še naprej vabi nove prostovoljne voznike, ki bi del svojega prostega časa radi namenili starejšim. Prostovoljni voznik je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje B-kategorije. Novi vozniki lahko prijavo za sodelovanje podajo na elektronski naslov zavoda Zlata Mreža info@zlata-mreza.si. Vsi tisti, ki se odločijo pridružiti prostovoljnim voznikom, lahko tako spoznajo ljudi, sklenejo nova prijateljstva, kakovostno preživijo prosti čas, hkrati pa tudi ohranjajo vozniške veščine. Koordinacijo prevozov starejših oseb opravlja Obalni dom upokojencev Koper v okviru programa Spremljanja in družabništva Vitica.