Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Onesnaženja ni, kopanje na območju Žusterne je dokazano varno

Kategorija: Splošno
Datum objave:

»Kopalna sezona v Kopru ni ogrožena, kopanje v Žusterni in na območju novega obmorskega parka je dokazano varno,« se je na neresnične navedbe o onesnaženju odzval župan koprske občine Aleš Bržan. To potrjujejo tudi zadnje analize kopalnih vod v novem obmorskem parku in v ustju Badaševice ter preliminarne analize vod na kopališču Žusterna, ki jih je za Mestno občino Koper in Agencijo RS za okolje opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

V koprski občini so ravno danes od Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, ki je v Sloveniji edina pristojna institucija za preverjanje ustreznosti kopalnih voda, prejeli zadnje poročilo, ki kaže, da so vode v novem obmorskem parku in v ustju Badaševice skladne s priporočili NIJZ za naravne kopalne vode. V svojih rokah imajo tudi rezultate preliminarne analize včeraj odvzetih vzorcev na kopališču Žusterna, ki prav tako pričajo o skladnosti kopalnih voda. Jutri bodo ti rezultati tudi uradni.

Rezultati analiz kažejo na neresnične navedbe Nacionalnega inštituta za javno zdravje o ponovnem onesnaženju kopalnih voda v Žusterni in na območju novega obmorskega parka. Do teh ugotovitev naj bi prišli na podlagi terenskega ogleda minuli petek, 11. junija, ne da bi odvzeli vzorce ali opravili laboratorijsko analizo. »Vse skupaj je zelo nenavadno, na ogled nismo bili vabljeni, poročilo, še nedokončano, pa so še pred strokovnimi službami MOK v roke prejeli novinarji in javnost. Na občini smo uradno poročilo prejeli šele danes in ugotovili, da so ga podpisali tudi ljudje, ki delajo od doma in jih na ogledu ni bilo. Ne vem, kaj se je pravzaprav zgodilo v NIJZ, smo pa izvedeli, da naj bi zahtevo, da gredo netočne informacije v javnost, dal prav direktor inštituta,« je povedal Bržan. Tako ravnanje je po njegovem mnenju nedopustno, saj škodi ugledu občine, predvsem pa gospodarstvu, turizmu in turistični sezoni ter napovedal, da bodo sprožili vse potrebne pravne postopke in ugotovila, kdo je odgovoren za to.

Ob tem je dodal, da v občini sicer nimajo težav s tem, da bi morali izobesiti rdečo zastavo, vendar bodo to storili le, če voda res ne bo primerna za kopanje.

Kot je medijem danes pojasnil vodja urada za gospodarske dejavnosti, okolje in promet na koprski občini Raf Klinar, je občina izpeljala vse najnujnejše ukrepe, da bi preprečila ponovno onesnaženje hudourniškega območja ob kopališču Žusterna. Marjetica Koper je že lani sanirala nepravilno izvedene priklope na fekalno kanalizacijo, ki so bili ugotovljeni ob pregledu sistema meteornih voda, temeljito je očistila hudourniške kanale, odstranila večletno zarast in naplavine ter sanirala večje erozijske poškodbe brežin. V okviru del je na vse prelivne kanalizacijske jaške namestila tudi posebne senzorje, ki omogočajo popolni nadzor nad stanjem in takojšnje ukrepanje, če znova pride do zamašitve sistema in prelivanja fekalne kanalizacije v hudournik, s tem pa morebitnega onesnaženja kopalnih vod na območju kopališča. Letos je Marjetica Koper pred sezono znova očistila odprte hudourniške kanale, izpraznila greznice na območju Moleta, nakar je sledilo še tlakovanje celotnega območja izliva hudournika.