Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Prostor bomo naposled vrnili ljudem

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Poleti 2021 bosta končno zunanjo podobo dobila dolga leta degradirana Muzejski trg in območje med ustjem Badaševice ter Žusterno. Z ureditvijo dodatnih ozelenjenih javnih površin, namenjenih druženju in aktivnemu preživljanju prostega časa, je občina izkazala posluh za želje krajanov in dokazala, da imajo lahko tudi veliki infrastrukturni projekti človeški obraz.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal koprski župan Aleš Bržan, gre za evolucijo dveh obstoječih projektov, ki prinašata pravo revolucijo v prostoru. Oba projekta sta bila namreč prvotno zasnovana nekoliko drugače. Prvi, podzemna parkirna hiša pod Muzejskim trgom, ni imel ustrezne rešitve za končno zunanjo ureditev oziroma je ta predvideval, da bi nad parkirno hišo zgradili apartmajske objekte: »Namesto tega bomo prostor vrnili ljudem, ki tukaj živijo. Prisluhnili smo njihovim željam in po posvetu s stroko ter varuhi naše kulturne dediščine naročili idejno rešitev za novi mestni park, ki ga bomo začeli urejati še letos. Gre za rešitev, ki je funkcionalna in mestotvorna ter vsebuje kakovostno in izvirno krajinsko ureditev, ki upošteva kulturno dediščino območja.«

Drugi projekt – revitalizacija degradiranega območja med ustjem Badaševice in Žusterno – je bil prvotno zamišljen v okviru načrtov za novo marino, vendar je ta del prostora bolj smiselno aktivirati za potrebe ljudi, in ne čolnov. »Območje bomo preobrazili v urbani obmorski park, namenjen športu, rekreaciji in kakovostnemu preživljanju prostega časa, s tem, da bomo ljudem omogočili, da zadnjo podobo tega parka izrišejo sami,« je pojasnil župan.

»Cilj je bil ustvariti prostor, ki se bo prilagajal potrebam prebivalcev,« je o idejni zasnovi povedal njen avtor, arhitekt Igor Marasovič, ki tudi sam živi v bližini Muzejskega trga. Pri snovanju zamisli so bili s soavtorji soočeni z več izzivi, ki pa so jih obrnili v svojo korist. »Želeli smo doseči tako vzdušje domačnosti, v katerem se bodo družile različne generacije ljudi, od starejših do najmlajših. Gre za park, kjer bodo postavljeni različni elementi, ki omogočajo različne oblike druženja. Ljudje se bodo lahko družili v bolj formalni obliki, ali preprosto odigrali partijo šaha. Hkrati bodo svoj prostor pod soncem lahko našli študenti, družine,« je še pojasnil in dodal, da so upoštevali historični kontekst in se tudi uskladili z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. Poleg zelenih površin in kotičkov, namenjenih počitku, so v rešitvi predvideli tudi vodne elemente, ki bodo popestrili ureditev trga, hkrati pa predstavljali zvočno kuliso za preglasitev hrupa bližnjega pristanišča.

Projekt zunanje ureditve degradiranega območja med ustjem Badaševice in Žusterno je predstavil arhitekt Boštjan Furlan iz biroja Acma, d. o. o. Območje, ki so ga obravnavali, ima svoj čar ravno v tem, da je nepozidano in ima veliko potenciala za nadaljnji razvoj: »Upoštevati smo morali določene posebnosti morja, predvideti razvoj bodočih koridorjev proti mestu Koper in druge povezave z okolico. Najbolj pomembno pa je, da smo želeli ustvariti zelene površine, ki bodo ljudem nudile potrebno senco v vročih poletnih dneh. V tem kontekstu smo tudi zasnovali idejo obmorskega parka, ki bo omogočil razvoj različnih vsebin.« Te jim bodo vdahnili ljudje, torej končni uporabniki, ki bodo od poletja dalje uporabljali ta prostor. Tu bodo imeli možnost druženja, piknikovanja, aktivnega preživljanja prostega časa ali oddiha. Poseben element predstavljajo tribune, ki segajo v morje in tako smiselno povezujejo zeleni koridor z morjem.

Mestna občina Koper bo razpis za izbiro izvajalca za ureditev urbanega obmorskega parka objavila v kratkem, pogodbo z izvajalcem bi lahko sklenili še letos. Končno podobo bo to območje dobilo do prihodnjega poletja. V tem času bo občina izpeljala tudi vse potrebne postopke za ureditev parka nad podzemno parkirno hišo na Muzejskem trgu.