Preglej vse novice

Rdeči alarm tudi za območje Mestne občine Koper

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Za številnimi prebivalci občin slovenske Istre so težki dnevi, saj so neurja v minulih dneh povzročila precej težav, najhuje je bilo v Piranu in Izoli. Danes je Agencija RS za okolje zaradi napovedi obilnejšega dežja za območje Mestne občine Koper razglasila rdeči alarm.

Kot opozarjajo na Arsu, bodo dolgotrajnejši in močnejši nalivi med 17. uro popoldne in 9. uro zjutraj zajeli tudi območje Mestne občine Koper, reke in hudourniki bodo posledično bolj vodnati. Zaradi visoke plime bodo hudourniki težje odtekali v morje, kar bo povzročilo zastajanje in razlivanje voda na poplavnih območjih. Kljub protipoplavnim zaščitnim ukrepom, ki jih je občina izpeljala v zadnjih letih, občane poziva k samozaščitnemu ravnanju.

Občani naj preverijo pretočnost žlebov, strešnih odtočnih cevi in odtokov meteornih voda ter drugih naprav za odvodnjavanje v neposredni okolici stanovanjskih objektov. Lastniki objektov na poplavnih območjih in v bližini hudournikov naj zatesnijo vse odprtine, skozi katere bi lahko voda vdrla v objekt.

Zaradi napovedi visoke plime in možnosti poplavljanja nižje ležečih območij občankam in občanom svetujejo, da svojih vozil ne parkirajo v neposredni bližini obale, kot je, denimo, peščeno parkirišče za Tržnico, temveč naj jih raje prestavijo na višje ležeča parkirišča.